“De droom is nog steeds onze fietsenmaker op de campus”

“De droom is nog steeds onze fietsenmaker op de campus”

Een fiets voor zestig euro en tegelijk een herintreder helpen; het klinkt als een prima plan. Save a Bike doet dit al een poosje, aan de Professor Verbernelaan. Geruchten van een gang naar de campus spoken al een tijdje rond. Maar hoe staat het ervoor met het project?

Enactus is een maatschappelijke studentenorganisatie. Door middel van sociale projecten proberen ze hulpbehoevenden te helpen. Eén van die projecten is Save A Bike; een project waar Enactus samen met een re-integratie bureau fietsen maakt en verkoopt.

“We denken echt als een start-up: verkopen, verkopen, verkopen”

“We zijn stappen aan het zetten”, zegt Pim Belder, projectleider van Save A Bike. “We zijn met ons team toegelaten tot het zogenaamde Social Startup-programma van Enactus. Dat is een programma van de landelijke tak van Enactus, waarbij kansrijke sociale studentenprojecten begeleid worden naar een volgende fase.”

Die volgende fase moet er een van groei en continuïteit zijn. “Ik heb er vertrouwen in dat dat ook gaat lukken. We zijn echt een team aan het worden. Met coaches erop die ons pushen om het goed neer te zetten en een enthousiast team dat aanpakt. We krijgen trainingen over hoe we ons kunnen ontwikkelen als team. Bijvoorbeeld intern, maar ook over je relatie met klanten. Want we denken echt als een start-up: verkopen, verkopen, verkopen.”

En toch is geld niet het belangrijkste: “Geld is voor ons een middel om ons bestaan te garanderen, maar het is geen doel. We hoeven ook niet winstgevend te zijn. We willen mensen een veilige plek bieden om terug te keren op de arbeidsmarkt.”

“De social revenue is belangrijker dan de monetary revenue”

Maar op de campus? Voorlopig nog niet, zegt Belder. “Eerst moeten we het laten zien bij ons kantoor op de Verbs. Tot nu toe verkochten we in ons beste jaar zo’n 125 fietsen. De afgelopen maand verkochten we er 25. Dat gaat dus goed. Maar de droom, dat is nog steeds onze fietsenmaker op de campus.”

Wil je zelf op zo’n kek blauw fietsje rondfietsen door Tilburg? Dan kun je Save a Bike een berichtje sturen op Facebook.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.