Leer omgaan met je stress

Stress. Iedere student heeft er mee te maken, maar het is niet per definitie negatief. Stress kan je gelukkiger maken als je er goed mee omgaat. Dat kun je leren. Bijvoorbeeld tijdens de TiU-workshop stressmanagement voor studenten.

Belangrijk is om niet bang te zijn voor stress en alleen de zorgelijke aspecten uit te lichten, zo betoogt Amerikaanse gezondheidspsycholoog Kelly McConigal in haar nieuwe boek ‘sterker met stress’.

Met stress leef je langer
De Amerikaanse zag stress jarenlang aan voor ongezond. Totdat er in 2011 een onderzoek werd gepubliceerd over de positieve invloed van stress op gezondheid. Uit dat onderzoek bleek onder andere dat mensen die veel stress ondervonden maar dit niet als gevaar beschouwden een lager risico liepen om te sterven. Sindsdien is McConigal van mening dat je positief tegen stress moet aankijken. Zo zegt ze tegen Psychologie Magazine dat stressvolle zaken, zoals ouderschap, je gelukkig kunnen maken.

Workshop stressmanagement
TiU-studentenpsycholoog Annelies Aquarius geeft aanstaande donderdag 10 december een workshop stressmanagement op Tilburg University van 13.45 – 16.30 uur. Tijdens de workshop wordt er gekeken naar het herkennen en omgaan van stress. Daarnaast worden er enkele ontspanningsoefeningen gedemonstreerd.

Stress onder Nederlandse studenten
De landelijke studentenvakbond(LSVb) deed in 2013 onderzoek naar psychische klachten onder studenten. Van de in totaal 1100 ondervraagden gaf de helft aan last te hebben van psychische klachten. Stress werd in dat onderzoek samen met depressies en vermoeidheid als meest voorkomende oorzaak genoemd. Hoger opgeleiden gaven minder vaak aan last te hebben van mentale klachten dan lager opgeleiden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.