Nepselectie door universiteiten valt wel mee

Er zijn nauwelijks opleidingen die via een sluipweg-selectie proberen studenten te selecteren aan de poort. Dat laat minister Jet Bussemaker (OCW) weten in een antwoord aan GroenLinks.

Vorige maand waarschuwde Keuzegids voor de nepselectie: universiteiten zouden via verkeerde voorlichting studenten op het verkeerde been brengen en zo zwakkere studenten proberen te ontmoedigen. Door de suggestie te wekken dat studenten aan bepaalde eisen moeten voldoen, zouden immers alleen de beste studenten zich aanmelden voor de opleiding.

Groenlinks stelde daar vragen over, maar volgens Bussemaker is er amper reden tot zorg: ‘Ik heb geen enkel signaal ontvangen van weigering van studenten na de studiekeuzecheck’. Het bericht van Keuzegids was gebaseerd op slechts twee incidenten, waarvan één al weer opgelost was. ‘Het andere signaal heb ik doorgestuurd naar de inspectie met het verzoek hiernaar te kijken’, aldus Bussemaker.

Matching
Volgens Bussemaker mogen opleidingen studiekeuzechecks gebruiken om tot een betere match te komen. ‘Overigens kunnen studenten een mogelijk negatief advies als ontmoediging interpreteren, maar komt het ook voor dat zij daar juist extra door gemotiveerd worden om de studie van meet af aan serieus te nemen. Als instellingen zich daarbij niet aan de wet houden, dan zullen zij daarop worden aangesproken. ’

Keuzegids laat via Twitter weten gerustgesteld te zijn.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.