Opvang vluchtelingen aan Cobbenhagenlaan

Tilburg University krijgt nieuwe buren. Vanmiddag arriveren de eerste tachtig van maximaal vijfhonderd asielzoekers die in het oude belastingkantoor aan de Professor Cobbenhagenlaan worden ondergebracht. Het is volgens een woordvoerder nog onbekend of de universiteit een rol wil en kan spelen bij het nieuwe opvangcentrum. De échte buurman is het aangrenzende Theresia Lyceum. Rector Tomas Oudejans maakt zich geen zorgen over de komst van de asielzoekers. “Alertheid en goed contact met de gemeente zijn wel belangrijk.”

Volgens Oudejans is het vanzelfsprekend dat Tilburg haar verantwoordelijkheid neemt. “Wij zijn de zesde stad van Nederland, het is logisch dat Tilburg haar deel aan asielzoekers opvangt.” De school heeft op dit moment twee kerstacties, één daarvan is vluchtelingenwerk. “Het zou vreemd zijn als wij acties voor vluchtelingen organiseren en het tegelijkertijd vervelend vinden als ze ineens dichtbij zijn.”

Van onrust onder de scholieren heeft Oudejans niets gemerkt. Een leerlinge uit de derde klas: “Op school hebben we veel culturen en daar kunnen we goed mee omgaan. Dat zijn we gewend. Bovendien komen deze mensen hier niet zomaar: ze zijn wanhopig. Dus ik vind het goed dat we ze helpen.”

Het Tilburgse gemeentebestuur nam het besluit over deze tijdelijke opvanglocatie tijdens het afgelopen weekeinde. Het oude belastingkantoor gaat onderdak bieden aan mannen, vrouwen en kinderen die veelal nog maar net in Nederland zijn. De gemeente regelt op dit moment nog de opvang, eind deze week neemt COA dat over. De locatie is tot eind mei beschikbaar. Onbekend is wat er daarna gebeurt.

Niet slepen met mensen

Vanochtend werd het pand in rap tempo klaargestoomd voor de eerste bewoners. Zelfs de brandweer hielp mee om de slaapplaatsen in orde te maken. Een gemeentewoordvoerder vertelt: “Slepen met mensen doen we liever niet, deze locatie is voor langere tijd beschikbaar. Dat vinden we humaner dan wanneer ze direct weer hun biezen moeten pakken. Het is de bedoeling dat mensen hier hun rust vinden en privacy hebben.”

Onverantwoord

Omwonenden worden door de gemeente onder meer gerustgesteld met de mededeling dat er 24 uur per dag beveiliging aanwezig is rond het pand. Niet iedereen reageert echter positief op de komst van de vluchtelingen. De heer Van Heeswijk (70) woont vlakbij het gebouw. Gisteravond ontving hij een brief van de gemeente. “Een asielzoekersopvang tussen twee scholen is onverantwoord. Hier zijn veel kinderen en jonge grietjes, daar maak ik me zorgen om. Ik voorspel niet veel goeds.” Daarom wil hij dat zijn vrouw de komende zes maanden ’s avonds de hond ergens anders uitlaat.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.