Jonge ZP’er wil korte opdrachten

Leerervaring door veel opdrachten uit te voeren is voor de jongere generatie zelfstandig professional (ZP’er) belangrijk. Zij hebben meer werkgevers en kortere opdrachten dan de zelfstandig professionals boven de 45 jaar. Dit blijkt een onderzoek van professor Van den Born van Tilburg University.

De jongere generatie wil meer leren en doet dat het liefst met zo veel mogelijk opdrachten tegelijkertijd, zo blijkt uit het onderzoek dat Van den Born in samenwerking met ZP facts deed. Zelfstandig professionals onder de 45 jaar hebben kortere opdrachten en meer werkgevers dan oudere ZP’ers. “Jongeren doen meer aan jobhoppen”, vertelt Van den Born. “Zij zijn al heel blij als ze een opdracht binnen hebben.” De oudere groep wil zich liever ontwikkelen binnen opdrachten. Ook hecht deze groep meer waarde aan andere aspecten zoals het salaris en de tijdsduur.

Professor Van den Born onderscheidt drie leeftijdsgroepen binnen de ZP-markt. Tot 40 jaar wil zich ontwikkelen door veel opdrachten uit te voeren. De groep van 40-50 jaar kijkt naar wat zij binnen een bepaalde opdracht kan leren. Bovendien zijn ze meer op zoek naar een balans. Van den Born illustreert dit door de ze te vergelijken met acteurs. “Als zij vijf rollen per jaar spelen, dan doen zij er drie voor het geld. Eén rol doen zij voor hun ontwikkeling en de andere omdat ze graag samenwerken met een bepaalde regisseur.” Voor ZP’ers ouder dan 50 jaar is het belangrijker dat de opdrachten goed uitvoerbaar zijn. Zij doen vaak waar ze goed in zijn.

Markt is gunstig

De economie bloeit op volgens Van den Born. “Over het algemeen is er meer werk voor ZP’ers, maar dat ligt wel aan de sector. Binnen de digitale dienstverlening gaat het erg goed en de bouw trekt ook aan. Binnen de kunstsector is het lastiger om opdrachten te krijgen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.