Start-up competitie voor studenten

WeTransfer, Blendle en Bux. Zomaar een handvol succesvolle Nederlandse startups. Daar kunnen er binnenkort een paar bijkomen. Het Neo Avant Garde magazine houdt begin volgend jaar een start-up competitie voor studenten. Sander Wijdemans, masterstudent Marketing Management aan Tilburg University, weet hoe het is om een succesvolle start-up te beginnen.

Woodiful

De Tilburgse student richtte anderhalf jaar geleden de startup Woodiful op, een internetwebsite die houten lifestyleproducten verkoopt zoals zonnebrillen, telefoonhoesjes en horloges. “Ik wilde altijd al een online webshop beginnen, maar tegenwoordig is het lastig om iets nieuws te verzinnen, bijna alles is al uitgevonden. Toen ik dit product tegenkwam en zag dat het weinig werd aangeboden in Nederland heb ik mijn kans gepakt.”

Naast een goed idee om een start-up te beginnen, speelt marketing een belangrijke rol. Sander: “Ik heb profijt van mijn studie. Ik weet dat het contact met de klant erg belangrijk is, vooral bij webshops. Daarnaast weet ik bijvoorbeeld hoe je een website goed vindbaar kan maken op Google, wat ook een reden is geweest om in dit product te investeren. Het was gemakkelijk om omhoog te klimmen in de zoekmachines.”

De Challenge

Voor de start-up competitie van het Neo Avant Garde magazine moeten de deelnemers een businessplan maken, gebasseerd op een begroting van 100 euro. Dat bedrag ontvangen de deelnemers overigens niet bij inschrijving. De studenten moeten bij deelname een bedrijfsplan van drie kantjes, een introductie en een pitch van 200 woorden maken. Tijdens de start-up challenge kunnen zij gebruikmaken van een sitebuilder of zelf een website bouwen. De beste inzending wint de Starterslef-award en een bedrag van 3.000 euro. Opgeven kan tot volgend jaar 22 februari via de website van Strato. Bij inschrijving moet minimaal een van de deelnemers studeren aan een hoger onderwijsinstelling.

Sander Wijdemans adviseert jonge ondernemers om niet te hoge verwachtingen te hebben.“Het belangrijkste aan een start-up is om gewoon te beginnen. Je moet niet verwachten meteen bakken met geld te verdienen. Zelfs quitte spelen is niet meteen haalbaar, maar daardoor moet je je ook niet laten afschrikken. Voor mij was het echt een droom om een eigen onderneming te startten, dat is gelukt. De volgende stap is om internationaal te gaan en mijn naam te vestigen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.