Seksisme speelt toch geen rol bij toekenning onderzoeksbeurzen

Seksisme speelt toch geen rol bij toekenning onderzoeksbeurzen

Bij het toekennen van beurzen voor wetenschappelijk onderzoek is geen sprake van seksisme, blijkt uit recent onderzoek. In een eerder onderzoek dit jaar werd nog het tegenovergestelde beweerd.

De psychologen Naomi Ellemers en Romy van der Lee concludeerden eerder dit jaar dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vrouwelijke wetenschappers discrimineert. Hun studie verscheen in augustus in het Amerikaanse tijdschrift PNAS. Mannen zouden volgens de psychologen makkelijker beurzen binnen slepen dan vrouwen.

Datzelfde PNAS publiceert nu een studie die de bevindingen van Ellemers en Van der Lee tegenspreekt.  Het gaat om een onderzoek uitgevoerd door sociologe Beate Volker en criminoloog Wouter Steenbeek. De wetenschappers analyseerden individuele onderzoeksaanvragen die tussen 2006 en 2013 door de NWO werden behandeld. Hun conclusie: van seksediscriminatie is geen spoor te vinden.

Meer bewijzen
Volker en Steenbeek maken een kleine kanttekening bij hun studie. Hoewel zij geen seksediscriminatie constateren, wijzen ze erop dat zij niet het laatste woord hebben. Meer onderzoek is volgens hen dringend nodig voordat er definitieve conclusies worden getrokken en er beleidsveranderingen of andere aanpassingen worden doorgevoerd.

De recente studie heeft alleen seksediscriminatie binnen de sociale wetenschappen onderzocht, terwijl de studie van Ellemers en Van der Lee alle domeinen bestrijkt.

Heet hangijzer
Seksediscriminatie in de wetenschap is momenteel een heet hangijzer. Met 17 procent vrouwelijke hoogleraren bungelt Nederland onderaan de Europese lijst als het gaat om seksegelijkheid binnen de academische muren. Op Tilburg University moeten de Philip Eijlander Fellowships sekseongelijkheid bestrijden door extra geld uit te trekken voor vrouwen aan de top.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.