Flexstuderen niet zo flex

Collegegeld per vak betalen, klinkt voor de student als muziek in de oren. Studeren over langere tijd wordt goedkoper en is beter te combineren met andere activiteiten, zoals een bijbaan, stage of een bestuursjaar. Voor het onderwijs ligt het wat gecompliceerder. “Administratief zal er een hoop omgegooid moeten worden”, zegt studentendecaan van Tilburg University Mies Hezemans.

De regeringspartijen VVD en PvdA dienen vandaag een motie in bij de Tweede Kamer over betalen per vak. Het idee wordt gesteund door de LSVb, die eerder al opperde voor het flexstuderen. Op de Universiteit van Amsterdam vindt in september een pilot plaats met duizend studenten.

“Studenten zouden eindeloos over een vak kunnen doen”

Hezemans: “Voor de student is het natuurlijk erg handig want die heeft meer vrijheid, maar ik kijk ook naar de achterkant van het verhaal. Als dit plan concreet wordt, gaat dat administratief veel kosten. Helemaal voor ons nu er een reorganisatie komt.” Studenten zouden ook eindeloos over een vak kunnen doen, is Hezemans van mening: “Nu moet je een bepaald aantal studiepunten halen om over te gaan. Als studenten hierdoor twee in plaats van tien vakken volgen, levert dat de nodige studievertraging op. Daarnaast moet ook gecontroleerd worden of studenten niet stiekem meerdere vakken volgen.”

De flexstudent is niet helemaal onbekend op Tilburg University. Zo hebben de Premaster-studenten de keuze om een aantal vakken zelf in te vullen. “We zijn op de hoogte van het systeem, daarom weten we ook hoeveel werk het met zich meebrengt. Op kleine schaal is dit mogelijk. Als de hele universiteit de keuze heeft om een aantal vakken te volgen dan brengt het grotere veranderingen met zich mee. Ik ben benieuwd wat er van het experiment op de UvA terechtkomt.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.