SAM en Front positief over flexstuderen

In tegenstelling tot decaan Mies Hezemans, reageren de studentenfracties SAM en Front positief op het initiatief om collegegeld per vak te betalen. Voor de ‘flexstudent’ biedt het veel voordelen. Naast de studie wordt het makkelijker om andere activiteiten uit te voeren, zoals een bestuursjaar of bijbaan. 

De regeringspartijen VVD en PvdA dienden gisteren een motie in bij de Tweede Kamer over betalen per vak. Het initiatief voor het flexstuderen wordt gesteund door de LSVb, die zich hiervoor al eerder hard maakte. Op de Universiteit van Amsterdam start in september 2016 een pilot. Daar doen duizend studenten aan mee.

Machiel Hermans, bestuurslid van Fractie Front, reageert verheugd op dit voorstel. “Zelf heb ik een ‘break’ tussen mijn bachelor en master ingepland zodat ik nu een bestuursjaar kan doen. Maar dit plan was voor mij een uitkomst geweest: ik had dan alsnog voor weinig geld een paar vakken kunnen volgen. Ook blijkt uit onderzoek van Front dat als gevolg van het leenstelsel minder studenten ervoor kiezen om een bestuursjaar te doen. Je betaalt namelijk wel collegegeld voor een heel jaar. Wat dat betreft is de mogelijkheid om flexibel te studeren ideaal.”

Iris Wester, voorzitter van Fractie SAM, kan zich hierin vinden. “De student moet centraal staan in het onderwijs. Zelf hebben we in het verleden al een initiatiefvoorstel gedaan om een flexibel semester in te voeren. Daarom zijn we ook positief over dit idee.”

‘’Het geld komt toch wel binnen, of dat nu in een keer is of in stappen”

Administratief gezien is er straks een hoop extra werk: al die flexibele studenten maken de roostering en boekhouding niet eenvoudiger. “Ach, voor de uni komt het geld toch wel binnen, of het nu in een keer is of in stappen. Dat is voor ons geen reden om het flexstuderen niet te ondersteunen”, aldus Wester.

Het flexstuderen vergt een hoop zelfstandigheid van de student. Hermans: “Ik ga er niet van uit dat studenten misbruik maken van het flexibel studeren. De basisbeurs is niet eeuwig geldig, voor studenten die al begonnen zijn voor 2015 uiteraard. De prikkel om snel af te studeren blijft. Vooral studenten die een bestuursjaar willen doen zullen gebruikmaken van dit systeem, voor de ‘gewone’ student verandert er niet veel.”

Wester ziet juist wel voordelen voor de reguliere student. “Als je je bachelor op één vak na niet haalt, dan betaal je nu nog het volledige bedrag aan collegegeld. Met het flexibele studeren kan je dan dat ene vak volgen, een enorm voordeel dus.”

Beide partijen laten weten zich hard maken te maken om dit initiatief op Tilburg University te realiseren. Hoe en wanneer is nog niet bekend. Iris Wester: “We hebben het er nog niet over gehad, maar dat gaat zeker gebeuren.”

Update 05-02:
In de Dagelijks Bestuur-vergadering van donderdag 4 februari heeft het College van Bestuur zich positief uitgelaten over flexstuderen op onze universiteit. Daarmee is deelname van Tilburg University aan de pilot een stapje dichterbij, maar nog niet definitief. Zeker de ABVAKABO is niet positief over het voorstel.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.