BEST communicerende universiteit van Nederland?

Prijzen zijn gemaakt om hoog in de lucht te houden. Dus hees Tilburg University zich deze maand weer eens op het podium, handen in de lucht, een glimlach op het gezicht. De universiteit mag zich van Elsevier ‘Best Communicerende Universiteit van Nederland’ noemen. Wat dat in godsnaam betekent, behalve dat onze perswoordvoerders keurig ABN praten en geen spraakgebrek of Gilles de la Tourette hebben? Nou, bijvoorbeeld dat Tilburg de meeste mediaprofessoren levert.

Zo’n prijs is natuurlijk mooi. Daar moet je niet lullig over doen. In tijden waarin van universiteiten wordt verwacht dat ze naar buiten treden, mag je best trots zijn dat Tilburg University hier met vlag en wimpel in slaagt. Alleen is het jammer dat die goede communicatie vooral naar de buitenwereld is gericht. Intern rammelt het nogal. Want is Tilburg University ook de BEST Communicerende Universiteit van Nederland?

De uitvoering van het BEST-reorganisatieprogramma gaat namelijk met de nodige ruis gepaard. Onlangs nog spraken medewerkers van Academic Support hun ongenoegen uit over de onduidelijke communicatie naar hen toe. Op 1 januari moet de nieuwe ondersteuningsorganisatie van start gaan, maar de Fractie Onafhankelijken liet weten dat medewerkers “nog niet eens weten waar op 1 januari hun stoel staat”.

“Is Tilburg University ook de BEST Communicerende Universiteit van Nederland?”

Die onduidelijke communicatie tekent BEST al sinds de herfst van 2013, toen het eerste concept openbaar werd. Sindsdien werd er gesteggeld over het aantal fte’s waarop bezuinigd moest worden, afdelingen en functies die zouden verdwijnen of verschuiven, en het aantal miljoenen euro’s dat in de portemonnee moest blijven. De deadline voor het definitieve plan werd opgeschoven, informatiebijeenkomsten grossierden in vaagheden. De uitkomst: voortdurende onrust en onzekerheid onder het ondersteunend personeel.

Natuurlijk, BEST is geen sinecure. Het is logisch dat het uitrollen van zo’n groot traject tijd nodig heeft. Toch had het Tilburg University gesierd als ze ook naar haar werknemers toe de best communicerende universiteit van Nederland was geweest. Dat is pas een prijs die je hoog in de lucht mag houden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.