TiSEM-professor wint prijs met videopresentaties

Eureka! Dat is wat Stephan Hollander (TiSEM) overkwam. De professor van Tilburg University bedacht een innovatieve onderwijsmethode door cursussen te geven met behulp van animatiepresentaties. Met dit idee veroverde hij de tweede prijs bij de ‘Teaching Innovation Award’ van Tilburg University.

‘’Tijdens mijn cursus geven studenten presentaties, soms wel in groepen van tien. Ik vond dat die presentaties niet optimaal waren en dat het belangrijker is om te kijken naar hoe je informatie het best over kunt laten komen. Bij mijn cursus was het presenteren niet het hoofddoel- het ging er juist om de kennis op een aansprekende manier over te brengen.”

“Al zoekend ontdekte ik dat er op internet online communities zijn waar mensen kennis uitwisselen door middel van software-applicaties als Educreations en ShowMe. Studenten kunnen gratis videoanimaties opnemen, voorzien van audio. Dit als alternatief voor, bijvoorbeeld, een in-class PowerPoint-presentatie. Ik heb de studenten gebruik laten maken van deze presentatievorm in plaats van dat de docent deze maakt. Daarnaast liet ik de studenten elkaars presentaties beoordelen.”

“Een groot voordeel is dat je geen druk meer hebt van een live performance”

‘’Een groot voordeel is dat je geen druk meer hebt van een live performance, die je wel hebt bij een klassikale presentatie. Daarnaast komen de studenten door het maken van de videoanimaties beter voorbereid naar de les. Thuis hebben ze al energie gestoken in het maken van de presentatie. Ik merk dat de studenten nu met kwalitatief betere vragen komen. Er wordt veel dieper op de stof ingegaan dan voorheen. Het mooie van deze presentaties is dat het voor iedereen toegankelijk is.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.