Jan Hommen bij invloedrijkste bestuurders

Een week voor Kerst is het weer tijd voor de bekende terugblik-lijstjes. Zo maakte de Volkskrant dit weekend de top-200 invloedrijke bestuurders van Nederland bekend. Jan Hommen, voorzitter van het stichtingsbestuur van Tilburg University, schittert daar op plek 21.

De volgens de Volkskrant ‘gezaghebbend corporate puinruimer’ bezette vorig jaar nog de 33e plaats, maar kon klimmen doordat hij accountants- en adviesorganisatie KPMG weer op de rails kreeg.

Carrière
De invloedrijke bestuurder studeerde bedrijfskunde aan Tilburg University. Na zijn loopbaan te zijn begonnen bij het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa, werd hij in 1997 aangesteld als bestuurslid van Phillips. Zijn succesvolste jaren boekte hij bij ING, dat in zwaar weer verkeerde tijdens de kredietcrisis. Voor zijn werk daar werd hij bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens die periode kreeg de bank veel kritiek. In 2010 zag Hommen af van zijn bonus bij de bank. Tot kort was hij actief als bestuursvoorzitter bij KPMG.

Dubbele petten
De topman heeft naast zijn werk als voorzitter van het stichtingsbestuur van Tilburg University veel andere nevenfuncties. Hij is actief bij Ahold als president-commissaris. Ook bij voetbalclub PSV en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) bekleedt hij de functie van commissaris. Bovendien is hij bestuurder bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Sinds 2013 is er een Wet Bestuur en Toezicht die ervoor moet zorgen dat er nieuwe gezichten aan de top komen. Daarom is er een puntensysteem opgesteld; een bestuurder mag maximaal vijf punten hebben. Een commissariaat van een ‘groot rechtspersoon’ is 1 punt en president-commissaris 2.

Hommen houdt zich niet aan die regel. Hij bekleedt namelijk meer functies dan dat de wet toelaat. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het de eigen verantwoordelijkheid van bestuurders om zich aan deze wet te houden. Het moet worden gezien als een niet-bindend advies.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.