111 miljoen studieschuld in Tilburg

Ga studeren, want dan word je later rijk! Dat wordt je voorgehouden aan het begin van je studie. Maar je opleiding kan ook zorgen voor een flinke schuldenlast. Bijna 9000 Tilburgers zitten met een studieschuld opgescheept.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van DUO. Tilburg doet het lang niet slecht. 1 op de 18 Tilburgse volwassenen heeft een studieschuld. Meer dan het landelijke gemiddelde van 1 op de 25, maar de gemiddelde schuld per persoon ligt lager dan het landelijk gemiddelde. Gemiddeld is de Tilburgse oud-student €12.417,93 schuldig aan DUO, terwijl het landelijk gemiddelde zo’n 200 euro hoger ligt. Dit is het allerlaagste bedrag voor een universiteitsstad.

Halve ton
In totaal bedraagt de openstaande studieschuld liefst 7,6 miljard euro, die afgelost moet worden door bijna 600.000 personen. Een deel daarvan heeft nog meer dan een halve ton af te lossen, tussen de 25.000 en 32.000 personen landelijk. In Tilburg zijn dat er 234.

De sector waarin iemand gestudeerd heeft invloed op de aflostermijn. Goed nieuws voor TiSEM-studenten, want economiestudenten betalen over het algemeen hun schuld sneller terug dan verwacht. De sector kunst en cultuur heeft daar meer moeite mee.

Geld lenen kost geld
De schuldenlast neemt alleen maar toe, zo ziet ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): “Als je een auto koopt, dan moet daar met grote letters opslaan: ‘geld lenen kost geld’. Maar de overheid zadelt jonge mensen op deze manier zelf op met grote schulden.” Nu de studiefinanciering verleden tijd is kan dat alleen maar erger worden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.