Salafisme goed georganiseerd in Nederland

Het salafisme in Nederland is steeds beter georganiseerd. Dat blijkt uit onderzoek naar salafitische moskeeën onder begeleiding van de hoogleraren Jan Jaap de Ruiter en Ruben Gowricharn. Later dit jaar is de verdediging van een promotieonderzoek dat zich richt op de organisatiestructuur, transmissiekanalen en de leefwereld binnen het salafisme in Nederland.Het salafisme is een fundamentalistische stroming binnen de soennitische islam. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil salafistische organisaties in Nederland verbieden, omdat het ‘een kweekvijver voor extremisten’ is. Hoeveel salafisten er in Tilburg zijn is volgens Jan Jaap de Ruiter moeilijk in te schatten.

In Nederland zijn het er enkele tienduizenden, denkt De Ruiter. “Verschillende salafistische centra in Nederland zijn uitgebreid onderzocht. Een belangrijke conclusie is dat het salafisme hier steeds beter georganiseerd is. De onderzoeker maakt zich zorgen over de boodschap die daarbij aan jongeren wordt verkondigd, bijvoorbeeld over vrouwen en homoseksuelen. Het salafisme zorgt bovendien voor een eigen wereld die zich afscheidt van de samenleving, het is bijna separatistisch.”

“Het salafisme is bijna separatistisch”

Midden-Oosten

De situatie in het Midden-Oosten, bijvoorbeeld de ruzie tussen Iran en Saudië-Arabië, heeft volgens De Ruiter invloed op Nederland. “Als de spanningen in het Midden-Oosten toenemen, dan gebeurt dat in Nederland ook vanuit de salafisten. Salafistische moskeeën keren zich al een tijd tegen sjiieten.”

De executie van de Iraanse sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in Saudië-Arabië afgelopen zaterdag, leidde tot Iraans protest bij de Saudische ambassade in Teheran. Saudië-Arabië besloot vervolgens de diplomatieke en commerciële banden met Iran te verbreken. De Ruiter: “De vijandschap tussen deze landen is al oud. Saudië-Arabië beweert de regionale grootmacht te zijn. Het land zet hoog in en komt ermee weg, maar ik denk dat de ruzie wel weer bedaart.” De Ruiter is verbaasd door de ruzie, maar volgens hem is het Midden-Oosten onvoorspelbaar. “Wie had de Arabische lente of het kalifaat in Syrië en Irak zien aankomen?”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.