Fietshoppen vanaf februari ook in Tilburg

Een leenfiets reserveren via een smartphone kan vanaf februari ook in Tilburg. Vandaag start het Eindhovense fietsensysteem Hopperpoint in haar eigen stad. Het bedrijf werkt samen met provincie Noord-Brabant en hoopt dat het aantal fietsbewegingen in steden toeneemt.

‘Sharing is the new owning’, is het motto van Hopperpoint. Bovendien is de fiets volgens het bedrijf een belangrijk alternatief voor de auto. “Het systeem speelt in op kort zakelijk verkeer en werkgevers die fietsen willen stimuleren”, vertelt medeoprichter Coen Vermeulen. Samen met de provincie Noord-Brabant hoopt hij het gebruik van de fiets te stimuleren zodat mensen minder snel voor de auto kiezen.

“Tilburg University is een van de potentiële locaties”

In de loop van 2016 komen er tien hopperplekken in Tilburg met elk tussen de zes en twaalf fietsen. De eerste is bij Stadskantoor 6 aan de Spoorlaan en de tweede komt waarschijnlijk bij de Albert Heijn XL. “We hebben op dit moment een shortlist met vijftien potentiële locaties”, vertelt Vermeulen. Ook Tilburg University staat op de lijst. “We zijn nog in overleg over de locaties. Bij de afweging kijken we naar de functie die het fietsendeelsysteem per locatie toevoegt en welke zekerheden we hebben. In 2016 willen we alle tien de punten in Tilburg operationeel hebben.”

Via smartphone

Een leenfiets reserveren kan vanaf februari via een app. De gebruiker kan zich persoonlijk aanmelden, of via de werkgever. Bij de registratie moeten verschillende gegevens ingevuld worden, waaronder het rekeningnummer van de gebruiker. Door controle van deze informatie en het herkenbare uiterlijk van de fietsen, wil het bedrijf misbruik van het systeem voorkomen.

Het huren van een fiets (24 uur) gaat volgens Vermeulen tussen de drie en tien euro kosten. De tarieven in Eindhoven en Tilburg zijn daarbij gelijk.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.