“Gemeente doet moeilijk over referendum”

Een raadgevend referendum over het omstreden Tilburgse ‘Winkelrondje’ kan in gang worden gezet. Actievoerders hebben daarvoor voldoende handtekeningen verzameld. De partij Lokaal Tilburg is boos over de wijze waarop de gemeente de echtheid van de binnengekomen handtekeningen heeft gecontroleerd. Dat schrijft Brabants Dagblad.Het College van B&W van Tilburg wil Stadskantoor 1 fors verbouwen. Er moet onder meer zo’n 10.500 m2 winkeloppervlak worden gerealiseerd, het zogenaamde winkelrondje. Vanuit de bevolking is er veel kritiek op de plannen. Uiteindelijk namen Tilburgse burgers ook het initiatief tot een raadgevend referendum.

‘Irritante’ controle

B&W heeft nu gecheckt of er niet gerommeld is met de handtekeningen. Fractievoorzitter Frans van Aarle van Lokaal Tilburg ontving naar eigen zeggen veel klachten over de ‘irritante’ werkwijze van de gemeente. Tegen BD zegt hij: “De gemeente heeft veel meer mensen gecontroleerd dan nodig (…). Bij het nationale referendum over het EU-verdrag met Oekraïne is 1 procent gecontroleerd, hier ruim 10 procent.”

Bovendien werden mensen tot ver na negen uur ‘s avonds gebeld of bezocht. Ook de vraag om een identiteitsbewijs te laten zien wekte ergernis bij nietsvermoedende Tilburgers. Gezien het aantal klachten werkt Van Aarle inmiddels aan een zwartboek.

Fronsen

Burgemeester Peter Noordanus kan weinig met de kritiek: “Het tekenen voor een referendum is een vorm van volwassen burgerschap, waar rechten en plichten bij horen. Natuurlijk moet een legitimatiebewijs worden getoond als wij handtekeningen willen valideren.” Uit privacyoogpunt zijn inmiddels alle ingevulde aanvragen vernietigd, behalve het ‘ja’ of ‘nee’. “Ergens wel jammer. Ik had bijzonder graag geweten wáárom ze getekend hebben. De flyers van sympathisanten deden mij de wenkbrauwen fronsen.” Waarschijnlijk doelt de burgemeester hier op het feit dat de oproepen om vóór het referendum te tekenen nogal ‘pusherig’ van toon waren.

Op 1 februari besluit de gemeente definitief over het al dan niet doorgaan van het referendum. Eerder werd bekend dat voormalig rector magnificus Philip Eijlander de gang van zaken rond een mogelijk referendum gaat leiden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.