Piet Steenkamp overleden

Piet Steenkamp − ‘bedenker’ van het CDA én alumnus van Tilburg University − overleed afgelopen vrijdag op 90-jarige leeftijd. Vandaag is hij in besloten kring begraven.Voor Steenkamps Tilburgse jaren moeten we ver terug in de tijd. Van 1945 tot 1949 studeerde hij aan de (toen nog) Katholieke Economische Hogeschool. Het studentenleven van Steenkamp was sober, zo blijkt uit een interview met hem uit 1987, ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de universiteit: “In Tilburg heb ik steeds keihard gestudeerd. Na het behalen van een tentamen ging iedereen de kroeg in, maar dat heeft mij nooit getrokken. Ik ging daarna direct naar huis, waar ik dan weer verder studeerde.”

Overigens was Steenkamp wél lid van T.S.C. Sint-Olof. Niet voor het bier en de vrouwelijke medestudenten: Steenkamp was voorzitter van de politieke studieclub van Olof. In 1951 promoveerde hij op ‘De gedachte der bedrijfsorganisatie in protestants-christelijke kring’, ook in Tilburg.

Onschatbare waarde
Steenkamps studiediscipline leidde tot een fraaie loopbaan: hij werd hoogleraar arbeidsverhoudingen aan TU Eindhoven en voorzitter van de Eerste Kamer. Bovendien was Steenkamp de grote kracht achter de fusie van de confessionele partijen KVP, ARP en CHU, die in 1980 uitmondde in het CDA. Van die partij werd hij meteen erevoorzitter. CDA-leider Sybrand Buma zegt vandaag: “Piet Steenkamp is van onschatbare waarde geweest voor het CDA. Zijn inzet was beslissend voor het ontstaan van de partij. Hij is daarmee van enorme betekenis geweest voor de gehele Nederlandse politiek. Zijn warme betrokkenheid tot op late leeftijd heeft een enorme indruk op mij gemaakt.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.