Onderzoekers van Vrije Universiteit vrijgepleit van datafraude

Onderzoekers van Vrije Universiteit vrijgepleit van datafraude

Economen Peter Nijkamp, Karima Kourtit en Tüzin Baycan-Levent van de VU hebben niet gesjoemeld met onderzoeksgegevens. Dit blijkt uit een rapport van de Commissie wetenschappelijke integriteit.

De Amsterdamse universiteit werd in 2014 anoniem getipt over de economen. In acht artikelen van promovenda Kourtit, die werd begeleid door Nijkamp, zou er sprake zijn van datamanipulatie. Haar promotie werd uitgesteld maar is uiteindelijk toch doorgegaan.

Ook zou er in zeven artikelen van hoogleraar Nijkamp en gastdocente Baycan-Levent zijn gesjoemeld met data.

Voor Nijkamp en Kourtit was het de derde keer dat er anoniem een klacht tegen hen werd ingediend. Rector magnificus Vinod Subramaniam van de VU: “De inhoud van die klachten was steeds zodanig concreet dat het CvB tot het oordeel moest komen dat deze klachten niet zonder nader onderzoek terzijde konden worden gelegd.”

Excuses

De onderzoekscommissie is tot de conclusie gekomen dat alle klachten ongegrond zijn. Subramaniam: “Het CvB is van mening dat nu alles in deze zaak voldoende onderzocht is en zal dan ook geen nadere anonieme klachten tegen betrokkenen meer in behandeling nemen.”

Nijkamp, die onder meer de Spinozapremie won, kwam door het fraudeonderzoek veelvuldig in het nieuws. Hij eist nu excuses van de universiteit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.