Hoogleraren UvA het vaakst in het nieuws

Hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam (UvA) worden het vaakst genoemd op online-media. Dat is berekend door Buzzcapture. In de lijst van vermelde universiteiten haalt Tilburg University nog net de top-10.Internet-monitor Buzzcapture onderzocht tien grote online nieuwssites, waaronder Nu.nl, NOS.nl en enkele krantensites. In 2015 kregen bijna 1000 verschillende hoogleraren een vermelding (naam en universiteit). Wat blijkt? Volkskrant.nl betrekt hoogleraren het vaakst in de berichtgeving en hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee (TU Delft) is de populairste expert.

Universiteiten in het nieuws

In totaal zijn er op de online-media bijna 2000 artikelen gevonden waarin een hoogleraar of universiteit is genoemd. In de meeste gevallen betreft het dus een hoogleraar van de UvA (19,2%). De top-3 wordt gecompleteerd door de Vrije Universiteit (13,3%) en de Erasmus Universiteit (10,7%). Met een aandeel van 3,2% komt Tilburg University uit op de tiende plek. De Tilburgse hoogleraren die het vaakst worden gebeld zijn: Harald Benink, Mirjam van Reisen en Mijntje Lückerath.

16% van de Nederlandse hoogleraren is vrouw. Ook waar het gaat om het raadplegen van deskundigen in nieuwsmedia, zijn vrouwen ondervertegenwoordigd: in 18% van de gevallen wordt een dame opgevoerd. Namens Tilburg University komt hoogleraar International Relations Mirjam van Reisen hier op plek tien, in een lijstje dat wordt aangevoerd door Kitty Koelemeijer (Nyenrode Business Universiteit), Mirjam Olfers (VU) en Beatrice de Graaff (Universiteit Utrecht).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.