Blowen maakt niet dom

Het gebruik van cannabis door pubers heeft geen schadelijke invloed op hun intelligentie. Dat laten twee Amerikaanse onderzoekers weten in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Met die conclusie spreken zij eerder onderzoek tegen. Daaruit bleek dat veelvuldige cannabisgebruikers na verloop van tijd een lager IQ hebben dan pubers die niet gebruiken. Aan de ontwikkeling van de hersenen tijdens de pubertijd, zou blowen ernstige schade toebrengen.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers klopt die strekking niet. Zij vinden dat er sprake is van een ‘schijnverband’. Mensen uit lagere sociale klassen hebben vaker een cannabisverslaving. De onderzoekers constateren een statistische samenhang tussen een laag IQ en het gebruik van cannabis. Maar volgens hen impliceert dat zeker niet dat het lagere IQ ook is veroorzaakt door een cannabisverslaving.

Tweelingen
Om schijneffecten uit te sluiten besloten de onderzoekers om de gegevens te meten van drieduizend tweelingen. Tweelingen hebben namelijk dezelfde genetische en sociaal-economische achtergrond. Hun IQ kan echter wel verschillen. Het IQ van de deelnemers werd gemeten rond hun tiende en achttiende levensjaar. Daaruit bleek dat het IQ van de blowende puber niet of nauwelijks lager lag dan de tweelingbroer of -zus die geen cannabis gebruikte.

Toxicoloog Raymond Niesink van het Trimbos-instituut is nog niet overtuigd van deze conclusies. Het onderzoek is onduidelijk over de aard van het gebruik en de hoeveelheden cannabis, zo zegt hij in de Volkskrant. Ook is Niesink van mening dat de schade pas op latere leeftijd aan het licht kan komen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.