Tweede studie? Trek je portemonnee maar open!

Met een diploma op zak een tweede opleiding volgen, dat kan best in de papieren lopen. Wie een tweede studie op Tilburg University wil volgen betaalt al snel meer dan 4000 euro. Misschien toch maar meteen de arbeidsmarkt op?

Sinds 2010 bepalen instellingen zelf de prijs voor studenten die een tweede studie willen volgen. Dat verschilt nogal per universiteit. In Tilburg komt het neer op een bedrag dat varieert van 4150 tot 8300 euro. Elke universiteit hanteert weer andere tarieven. Dat blijkt uit onderzoek van studie-kosten.nl. Tilburg University hanteert voor alfa-vakken het laagste tarief vergeleken met de andere universiteiten. Wil je gaan studeren in Wageningen dan ben je over het algemeen het meeste collegegeld kwijt. Daar kost een extra master of bachelor voor elke mogelijke opleiding 15.000 euro.

skcg1617woba3gamma

Marketing
Studenten betalen bij hun eerste opleiding het wettelijke collegegeld, dat komt neer op een bedrag van 2000 euro. Als je een tweede bachelor of master volgt, betaal je het instellingstarief dat wordt vastgesteld door de universiteit. Dat valt vaak hoger uit door ‘marketingoverwegingen’, zo lezen we op de website van Tilburg University.

Studentendecaan Mies Hezemans licht dit hogere bedrag toe: “Je hebt te maken met concurrentie van andere universiteiten. Als dezelfde opleiding in Engeland 40.000 euro kost en in Tilburg 5000, dan wordt dat al snel geassocieerd met een verschil in kwaliteit. Ook kun je een opleiding goedkoper maken ten opzichte van andere instellingen om studenten aan te trekken.” Hezemans wijst erop dat de daadwerkelijke studiekosten het zwaarste wegen bij de vaststelling van het bedrag. “Maar daarnaast ontvangt de universiteit geen vergoeding meer per student als deze over een diploma bezit. Dat wordt gecompenseerd met de hogere instellingstarieven.”

Kosten omzeilen
Studenten kunnen deze bedragen omzeilen door tijdens hun bachelor- of masteropleiding een tweede opleiding te volgen. De regeling is namelijk pas van toepassing als zij zijn afgestudeerd. Sinds 1 september 2015 is de overgangsregeling op Tilburg University afgeschaft. Dat betekent dat je voor iedere inschrijving voor een bachelor of master waarvoor je al een diploma hebt, het hoge instellingstarief betaalt.

Kijk hier om te zien wat jouw tweede studie kost.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.