Debat: Meer studenteninspraak hoger onderwijs

Meer bevoegdheden voor studenten en docenten in het hoger onderwijs. Dat is waar de Tweede Kamer zich vanmiddag over buigt tijdens het debat over de nieuwe Wet Versterking Bestuurskracht. De wet moet ervoor zorgen dat studenten en docenten meer inspraak krijgen in het hoger onderwijs. Minister Bussemaker (OCW) gaf eerder al aan dat zij meer bevoegdheden voor deze geledingen steunt.

Aanpassing wet
Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) moet het wetsvoorstel voor de Wet Versterking Bestuurskracht beter. Het voorstel is volgens hen ‘te mager’ en voldoet niet aan de behoefte onder studenten voor meer zeggenschap. De LSVb vindt bijvoorbeeld dat medezeggenschapsraden extra instemmingsrechten moet krijgen bij fusies en grote huisvestingsplannen. Ook wil de LSVb dat studenten mogen aanschuiven in de sollicitatiecommissies voor nieuwe bestuurders. Minister Bussemaker wil alleen adviesrecht op het benoemingsprofiel.

Om 14.15 uur start het debat in Den Haag. Univers houdt de ontwikkelingen bij en komt zo snel mogelijk met een overzicht van de belangrijkste punten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.