Verbroederen via voetbal

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: natuurlijk is het te koud om te voetballen. Toch stonden vluchteling en student vandaag schouder aan schouder op sportpark Merlinello om mee te doen aan het Student and Refugee Soccer Tournament. Stevig ingepakt weliswaar, maar dat mocht de pret niet drukken.

Het doel van de middag verschilt voor iedereen. Organisator Yvonne Janssen zegt voornamelijk een positief signaal te willen afgeven ten tijde van een vluchtelingendiscussie vol haat. Vluchteling en student samen met een bal het veld op, dat zorgt voor begrip en plezier, zo stelt Yvonne. Maar dan moeten ze ook echt naast elkaar staan. Dus: gemixte teams waarin studenten en vluchtelingen samen spelen.Dat levert mooie taferelen op. De taalbarrière maakt al snel plaats voor gebroederlijke teamgeest. Het is vooral een gezellige middag. De groep studenten wil hiermee ook bewust een maatschappelijke bijdrage leveren. “Anders had ik niet met muts en handschoenen op een voetbalveld gestaan”, zegt een student.

En de vluchtelingen, die vinden het allemaal hartstikke mooi. Sommigen voetbalden nog nooit, terwijl anderen de trukendoos al snel opentrekken. Gevraagd naar een doorsnee dag vertelt Ali (17) dat hij normaliter op weekdagen in de schoolbanken zit. “But this is a lot of fun too.”

Vervolg
11 maart sporten student en vluchteling wederom samen. Dan is er gekozen voor een editie met meer activiteiten dan alleen voetbal. “En die wordt gehouden in de sporthallen bij de universiteit.” Een korte stilte. “Ja, misschien hadden we die beter kunnen omruilen”, sluit Yvonne lachend af.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.