Laat je slaapkamer niet stinken

Lucht jij amper of helemaal nooit je kamer? Zit jij een hele dag of avond te dampen om vervolgens met gesloten ramen onder de dekens te kruipen? Grote kans dat je daarmee je studieresultaten omlaag haalt. Frisse lucht is essentieel voor een goede nachtrust, zo blijkt uit onderzoek van Oxford University.

Professor Colin Espie is gespecialiseerd in slaapmedicatie. Hij beweert dat jongeren behoorlijk wat geurende afvalstoffen produceren gedurende de nacht. Het niet ventileren van het slaapvertrek zorgt voor slapeloosheid, en het gebrek aan zuurstofrijke lucht maakt dat jongeren ’s morgens niet fit en vaak zelfs met lichte hoofdpijn opstaan.

Een beetje een open deur is het wel: jong of oud, voor iedereen geldt dat schone lucht in huis en zeker in de slaapkamer gezond is. Volgens Espie zijn het echter met name scholieren en studenten die vaak hun kamer niet luchten.

Zijn advies was daarom om cursussen in slaapkamerhygiëne te gaan geven. En dat gaat nu ook gebeuren, op honderd Engelse middelbare scholen aan in totaal 32.000 leerlingen. Volgend jaar moet blijken of het iets heeft opgeleverd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.