Consolidator Grant van 2 miljoen voor Juliette Schaafsma

Consolidator Grant van 2 miljoen voor Juliette Schaafsma

Docent en onderzoeker Juliette Schaafsma heeft de prestigieuze Consolidator Grant ontvangen van de European Research Council (ERC). De subsidie kent een looptijd van vijf jaar en kan oplopen tot maximaal 2 miljoen euro.

Met de beurs kunnen gepromoveerde onderzoekers een eigen onderzoeksgroep opzetten. Naast Schaafsma worden ook twee promovendi, een postdoc en een student-assistent op het project aangesteld.

Schaafsma heeft de beurs gekregen voor haar onderzoek naar staatsexcuses voor mensenrechtenschendingen. In de afgelopen decennia hebben landen met enige regelmaat excuses aangeboden voor mensenrechtenschendingen uit het verleden. Denk bijvoorbeeld aan de excuses van de Nederlandse overheid voor executies in Indonesië tijdens de koloniale oorlog.

Hoewel sommigen politiek excuses zien als een belangrijke stap in het verzoeningsproces, vinden anderen juist dat het gaat om lege of zelfs riskante gebaren. Naar de uitwerking van politieke excuses is nog niet eerder onderzoek gedaan. Schaafsma gaat kijken hoe er binnen verschillende culturen wordt gedacht over politieke excuses en of er cross-culturele verschillen zijn in hoe deze worden gewaardeerd.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd in meer dan vijftien landen, verspreid over vijf continenten. Het project start medio 2016.

Schaafsma werkt bij het Tilburg Centre for Communication and Cognitio aan de faculteit Geesteswetenschappen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.