Nederland bij minst corrupte landen

Nederland staat op nummer vijf van minst corrupte landen ter wereld. Dat blijkt uit de woensdag verschenen index van Transparency International. Vorig jaar stond Nederland nog op de achtste plek op de lijst van de anti-corruptie-organisatie.Nederland deelt de vijfde plek met Noorwegen. Denemarken staat op nummer één, gevolgd door Finland, Zweden en Nieuw-Zeeland. In totaal staan er 168 landen op de lijst. Elk land kan maximaal 100 punten behalen. Nederland scoort er 87. De koploper, Denemarken, krijgt 91 punten. Noord-Korea en Somalië delen de laagste plaats. Beide landen krijgen slechts acht punten.

Landen worden beoordeeld op verschillende onderdelen binnen de openbare sector. Persvrijheid, bestraffing van regeringsleiders bij corruptie, het voorkomen van omkoping en in hoeverre overheidsinstellingen inspelen op de behoefte van burgers.

Mondiaal probleem
Volgens de index zijn er in 2015 meer landen waar corruptie is afgenomen, dan landen waar het toegenomen is. Senegal, Griekenland en Engeland tonen sinds 2012 veel verbetering. Toch blijft corruptie een wereldwijd probleem: in 114 landen in sprake van ernstige corruptie, dat is bijna 70% van alle landen. Ook in Europe is ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld in Hongarije, Polen en Turkije.

Smeergeld
Landen die hoog scoren, hebben soms ook te maken met corruptie in andere landen. Zweden staat bijvoorbeeld op de derde plek, terwijl een Zweeds bedrijf miljoenen euro’s smeergeld zou hebben betaald voor bedrijven in Oezbekistan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.