Politiek wil actie tegen GHB-gebruik

Het CDA maakt zich zorgen over het gebruik van GHB. De partydrug wordt met name veel gebruikt in de regio’s Brabant, Twente en Friesland.

Het probleem is moeilijk zichtbaar, door het vele thuisgebruik. Bovendien laat GHB (met ingrediënten als allesreiniger, gootsteenontstopper en gedemineraliseerd water) zich eenvoudig thuis maken. Het recept is overal te vinden op internet. GHB is erg gevaarlijk, omdat het zeer verslavend is en moeilijk om af te kicken. De afkickverschijnselen, zoals hartritmestoornissen, psychose en epileptische aanval, zijn heftig.

Om het probleem tegen te gaan wil het CDA dat er een landelijk team komt met mensen die in de praktijk met GHB-verslaafden te maken hebben. Dat zijn onder anderen wijkverpleegkundigen, schoolvertegenwoordigers. behandelaars en politiemensen.

Drugsbeleid
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het drugsbeleid met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). PvdA en D66 pleiten voor een andere aanpak van het internationaal drugsbeleid. De bestaande maatregelen tegen drugsgebruik werken niet, vinden de Tweede Kamerleden Marith Volp (PvdA) en Vera Bergkamp (D66). Zij vinden dat er meer geld moet uitgaan naar de zorg voor de drugsgebruikers. Dat laten ze weten in Trouw.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.