Losgaan op Syrisch festival Tilburg

Nederlanders en Syriërs verenigen zich zondagmiddag op de dansvloer tijdens het Festival van de Syrische Cultuur bij Peerke Donders in Tilburg. Tijmen Bergen, coördinator Peerke Donderspark, was overdonderd door de opkomst: “Dat hadden we niet verwacht, zeker niet met dit weer.”“Ze staan te dansen en te zingen”, vertelt Bergen trots. Hij doelt op de Nederlanders en Syriërs die samen de dansvloer onveilig maken. Verschillende Syrische artiesten zorgen voor vermaak tijdens het festival. Een van hen is rapper Sami Kattash (19) die sinds vijf maanden in Nederland woont. Hij rapt over Syrië, de macht van geld en eenzaamheid. De Syriërs in de zaal luisteren aandachtig naar zijn tekst, de Nederlanders kijken vol bewondering.

“Als ik teken, ontspan ik en krijg ik mijn hoofd leeg”

Naast rap is er ook ruimte voor swingende muziek. Verschillende artiesten vermaken het publiek. Handjes gaan de lucht in en “habibi” (schatje) galmt door de zaal. Mensen klappen en waaghalzen tonen hun dansmoves. Buiten worden hapjes uitgedeeld die binnen no-time op zijn. Kinderen worden geschminkt en binnen is een kunsttentoonstelling. Voormalig Stadsdichter Jace van de Ven draagt het Tilburgse alfabet voor. “Een eerste taalles voor Syriërs”, noemt hij het.

Sneltekenen
Abdulrhman Abo Hajieh (21) staat trots naast zijn tekeningen van het Nederlandse koningspaar. In het Nederlands vertelt hij dat sneltekenen zijn hobby is. “Professionals maken in tien minuten een tekening, ik doe er nog dertig minuten over want ik teken nog niet zo lang”, legt hij uit. Hij krijgt zondag veel complimentjes van nieuwsgierige festivalbezoekers. Een aantal van hen heeft wel interesse in zijn kunst. Abdulrhman vraagt er echter geen geld voor. “Dit is mijn hobby; als ik teken, ontspan ik en krijg ik mijn hoofd leeg.”

“Hier krijgen Nederlanders contact met de mensen waarover in de media van alles wordt bericht”

Verbinding
Carla Jungerhans verzorgt thee en koffie tijdens het evenement. Op het einde van de dag zijn er al zeshonderd kopjes doorheen gegaan. “Het was heel, heel druk”, zegt ze. “Hoe drukker, hoe beter”, vult ze aan. Ze vindt het festival een mooi initiatief. “Het haalt de negatieve sfeer weg. Hier krijgen Nederlanders contact met de mensen waarover in de media van alles wordt bericht.” Ook voor de vluchtelingen zelf vindt zij het een mooi event. “Ik vind het super voor de Syriërs die in het belastingkantoor zitten en niets te doen hebben. Het is mooi dat zij hier contact maken met Syriërs die al langer in Nederland wonen; daardoor voelen ze zich opgevangen.”

Tevreden
Bergen is zeer tevreden over het evenement. Het doel was om Nederlanders te laten kennismaken met de Syrische cultuur en mensen met elkaar in contact te brengen. “Wij hebben al twee keer eerder events georganiseerd met vluchtelingen, maar nu heeft het de naam ‘festival’ en dat doet blijkbaar iets met mensen.” De opkomst ligt vandaag tussen de zevenhonderd en duizend man.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.