Nanda Oudejans: “Voorzichtig omgaan met melding incidenten”

Nanda Oudejans: “Voorzichtig omgaan met melding incidenten”

Universitair docent Rechtsfilosofie Nanda Oudejans (Tilburg Law School) was gisteren te gast in Buitenhof. Daar debatteerde zij met Malik Azmani, Tweede Kamerlid namens de VVD.Aanleiding voor het gesprek zijn de cijfers over incidenten bij asielzoekerscentra. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid & Justitie) maakte deze afgelopen zaterdag openbaar.

Azmani ziet in de meldingen − van bijvoorbeeld 55 zedenzaken en 100 verdenkingen van mensenhandel – een duidelijke reden om asielzoekers die zich misdragen veel strenger aan te pakken. Oudejans waarschuwt en relativeert: “Het gaat hier puur om meldingen, niet om concrete aangiftes. Er moet eerst nauwkeuriger worden gekeken naar wat er precies aan de hand is. Bovendien moeten we voorzichtig omgaan met dergelijke informatie, omdat het maatschappelijk debat over asielbeleid verder kan worden gepolariseerd.”

Oudejans gelooft niet per se in strenger beleid, bijvoorbeeld het intrekken van de verblijfsstatus bij een zwaarwegend delict. “Gezien de situatie in het thuisland, kunnen we Syriërs sowieso niet terugsturen. Vluchtelingen die zich misdragen moet je juist extra in het oog houden. Je moet ervoor waken dat je een nieuwe groep illegalen kweekt die tussen de wal en het schip vallen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.