Advocaat meest sexy?

Films en series als The Lincoln Lawyer en Suits bewieroken het vak van advocaat al vele jaren. De docuserie Making a Murderer maakt advocaat nu tot het meest sexy vak. Univers vroeg aan drie rechtenstudenten wat er zo speciaal is aan de advocatuur.

Van oudsher trekt de rechtenfaculteit drie soorten studenten. De eerste groep weet niet wat ze anders moet doen, de tweede is gedreven om het onrecht in de wereld te bestrijden. De derde groep wil advocaat worden en veel geld verdienen. In werkelijkheid lopen de verschillende motivaties ook wel kriskras door elkaar heen.

Advocaat worden
Ademir Sehomerovic (financieel recht) is rechten gaan studeren om advocaat te worden. Voor het grote geld en de bijbehorende status dus? Ademir vertelt een ander verhaal: “Een advocaat is voor mij iemand die heel veel kennis heeft over het recht. Het recht ordent de samenleving. Als je advocaat bent, komen mensen en bedrijven naar je toe. Je kunt ze echt helpen. Dat is mooi.”

Status is ook maar betrekkelijk. Ademir: “Je moet als advocaat erg sociaal zijn. Kennis is één ding – je moet het ook kunnen overbrengen.” Of het beroep sexy is? “Als je naar Suits kijkt, kan je wel denken dat de advocatuur heel sexy is. Maar in de praktijk zit je veel achter je bureau. Al ben je wel veel met cliënten bezig en heb je sociale kantooractiviteiten.”

Als advocaat kun je mensen echt helpen

Een innerlijk rechtsgevoel
Ook Haseena Mohamed (staats- en bestuursrecht) en Anne Mooij (privaatrecht en staats- en bestuursrecht) denken dat de series een overdreven beeld neerzetten. De praktijk is minder spannend.

Haseena en Anne zijn rechten gaan studeren vanuit een innerlijk rechtsgevoel. Zodat ze kunnen opkomen voor de zwakkere partijen in de samenleving en het recht mogen behartigen. Anne: “Problemen met geweld oplossen werkt niet, maar met gezond verstand en een wettenbundel kom je ook heel ver.” Anne merkt op dat ook niet iedereen advocaat kán worden. “Er zijn veel rechtenstudenten, maar weinig banen. Je moet slim zijn én gedreven.” Beiden twijfelen nog of ze advocaat willen worden.

Sexy
Anne twijfelt aan het sexy karakter van het vak: “Anders dan bijvoorbeeld Suits maakt Making a Murderer bescheiden advocaten kennelijk heel sexy. Maar in Nederland wordt bescheidenheid denk ik niet als sexy gezien. Status en geld wel.” Haseena valt bij: “Kennis en arrogantie kunnen mensen inderdaad aantrekken.”

Status en geld worden vaak als sexy gezien

Sexy of niet, is de advocaat dan wel iemand waar we als samenleving naar opkijken? Ademir: “Een advocaat is niet per se beter dan iemand anders. En naar wie je opkijkt, dat is persoonlijk.” Haseena ziet gepassioneerde juristen wel als een bijzondere groep mensen. Zelf kijkt ze op naar mensen met veel kennis: “Dus ook naar een neurochirurg.” Anne heeft het over mensen met een innerlijke drang om iets te veranderen. Beter te maken. “Dat kan ook iemand zijn die heel goed is met zijn handen. Daar ben ik dan weer een beetje jaloers op.”

Blanke mannetjes
Advocaten presenteren zich vaak sexy in persoon en op hun websites. Eind vorig jaar zorgde een foto van zes vrouwelijke advocaten voor kritiek. De foto zou meer doen denken aan een escortservice. Haseena vindt dat ieder kantoor zich mag profileren zoals ze willen. Was de reactie anders geweest als het mannen in pak waren? Anne: “Dan had je het typische beeld van een kantoor van alleen maar blanke mannetjes.” Haseena lacht: “Als je bij sommige kantoren binnenloopt, is dat ook wat je ziet.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.