Op je zeventiende naar de uni

Het moet mogelijk worden voor intelligente vwo’ers om hun diploma in vijf jaar te halen in plaats van zes jaar. Dat maakte staatssecretaris Dekker vandaag bekend.

Op twee scholen wordt het experiment met versneld onderwijs al uitgevoerd. Het Pallas Athene College in Ede en het Ludger College in Doetinchem waren uitverkoren om als eerste te experimenteren met het sprint-onderwijs. Dat pakte goed uit, waardoor de proef vanaf volgend schooljaar van start gaat op 24 scholen.

Volgens staatssecretaris Dekker is het nodig dat er meer aandacht wordt besteed aan onze toptalenten. Zo schreef hij al een brief aan de Tweede Kamer om meer aandacht te besteden aan pientere leerlingen. Toptalenten blijven achter omdat zij niet voldoende worden gestimuleerd, zo is in de brief te lezen. Het versnelde onderwijs moet leerlingen meer uitdagen. “We weten dat een handjevol leerlingen zich verveelt in de klas en juist door ze meer om handen te geven voorkom je dat”, zegt Dekker tegen BNR Nieuwsradio.

Niet elke school kan deelnemen aan het project. Zij worden eerst beoordeeld voordat de proef van start gaat. Scholen die onvoldoende onderwijsresultaten behalen of onvoldoende kwaliteit laten zien in het leerproces worden daarmee uitgesloten. Leerlingen kunnen zelf aangeven of zij willen deelnemen aan het versnelde onderwijs. Daarnaast blijft de zesjarige vwo-opleiding gewoon bestaan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.