Studentenkamers verliezen adres: gedoe met toeslagen

Onzelfstandige woonruimtes verliezen dit jaar hun eigen adres. Vanaf dat moment vervalt de toevoeging achter het huisnummer en wonen alle bewoners op hetzelfde adres. Dit kan problemen opleveren met huur- en zorgtoeslag. Bijvoorbeeld inwoners van de Verbs zouden hierdoor getroffen kunnen worden. Een deel van de bewoners van de bekende studentenflat aan de Verbernelaan woont in een dergelijke situatie.

In tegenstelling tot wat verschillende media melden verliezen bewoners van een onzelfstandige studentenwoning het recht op toeslagen niet. “Maar onze vrees is wel dat het een enorme rompslomp met zich mee gaat brengen voor studenten”, zegt Ardin Mourik, directeur van brancheorganisatie Kences. “Die verhuizen straks allemaal ‘virtueel’ naar hetzelfde adres. Dat moet doorgegeven worden aan een boel organisaties.”

Onzelfstandige studentenflats zijn woonruimtes waar je als student een deel van je voorzieningen deelt, bijvoorbeeld de keuken, badkamer of een toilet. Per 31 december van dit jaar kunnen deze kamers niet meer langer als verblijfsobject met een eigen adres opgenomen worden in de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG). Hierdoor is de vrees dat de inkomens van alle bewoners opgeteld gaan worden, waardoor het totale inkomen te hoog is om aanspraak te maken op toeslagen.

Momenteel staan dit soort studentenkamers in een tijdelijk register. Kences pleitte samen met de Landelijke Studentenvakbond voor een definitief register, maar nu is duidelijk dat dit er niet zal komen. Hoewel al sinds 2013 bekend is dat deze wijziging eraan komt, hebben veel gemeenten toch nog geen oplossing klaarliggen. Het onderzoek naar de mogelijkheid tot een permanent register is namelijk pas net afgerond. Veel gemeentes hebben dit onderzoek afgewacht en moeten nu haastig voor het eind van dit jaar een oplossing vinden.

Voor studenten lijkt het vooralsnog afwachten en hopen dat de rompslomp mee zal vallen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.