3D printen doe je voortaan op de campus

Smartphone-hoesje kapot? Fietsbanddopje kwijt? Geen nood: vanaf volgende week opent het 3D Print Lab op Tilburg University. Daar kunnen studenten met korting gebruik maken van een 3D-printer.  Het 3D Print Lab is bedoeld voor studenten van Tilburg University en andere Tilburgse onderwijsinstellingen. Ook MKB-bedrijven mogen gebruik maken van de industriële 3D-printer. Dirk Brands, algemeen directeur 3D Print Lab: “We gaan ervoor zorgen dat het MKB en het onderwijs kennismaken met 3D printen, zodat zij dit meer gaan toepassen. Het leuke van deze nieuwe technologie is dat iedereen heel gemakkelijk iets kan ontwerpen en printen. Voor studenten geldt daarbij een scherp tarief.”

Brands verwacht dat de printer vanaf volgende week vrijdag operationeel is. Studenten moeten nog wel een week of twee wachten tot zij ermee aan de slag kunnen. Een noodzakelijke website die printontwerpen analyseert is namelijk nog niet rond. Brands: “Studenten zorgen voor ontwerpen, die kunnen zij zelf maken of downloaden. Na goedkeuring print de machine het product in kunststof materiaal.”

“Ik verwacht dat niet-technische studenten juist heel erg out of the box denken”

Allerlei klemmetjes
De printer is oorspronkelijk ontworpen voor de industrie, bijvoorbeeld voor machineonderdelen. Creaties van studenten lopen volgens Brands juist zeer uiteen: van een hockeystickklem voor een fiets tot laptopkabelklemmetjes. “Het is juist leuk dat we hier niet op een technische universiteit zitten. Ik verwacht dat niet-technische studenten juist heel erg out of the box denken en met zeer creatieve oplossingen komen voor problemen.”

Het 3D Print Lab is te vinden in Goossens building, op de voormalige locatie van StudyStore.

Beeld: Subhashish Panigrahi

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.