Nederland in Top-5 leren na je 25e

Maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders van 25 tot 65 jaar heeft in 2014 extra onderwijs gevolgd voor werk of privé. Nederland staat daardoor in de top vijf van EU-landen met het hoogste percentage van mensen boven de 25 jaar dat opleidingen of cursussen volgt. Dit blijkt uit cijfers van CBS.Nederland zit bij de landen met het grootste aandeel in de EU als het gaat om ‘leven lang leren‘. Bijna 18 procent van de Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar volgde in 2014 onderwijs. Alleen Frankrijk en de Scandinavische landen scoren hoger. Denemarken staat met bijna 32 procent op nummer één. Roemenië scoort het slechtst met 1,5 procent.

Bij het gevolgde onderwijs kan het gaan om een taalcursus, een workshop of een volledige hbo-opleiding. Vooral hoogopgeleiden, eind-twintigers en mensen in de financiële dienstverlening, de gezondheidszorg of het onderwijs volgen extra onderwijs.

Doelen
Gemiddeld volgde binnen de EU 11 procent van de 25- tot 65-jarigen in 2014 een opleiding of cursus. Het doel van de Europese Commissie lag in 2010 al op 12,5 procent; dat is nu dus nog niet behaald. Nederland heeft als doel dat in 2020 één op de vijf personen van 25 tot 65 jaar extra onderwijs volgt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.