Vraagtekens bij vraagstelling Tilburgs referendum

Het Tilburgse referendum over het ‘Winkelrondje’ – gepland op woensdag 1 juni – blijft de gemoederen bezighouden. De initiatiefnemers van het referendum klagen dat de vraagstelling ‘niet-objectief’ is. Philip Eijlander, voorzitter van de referendumcommissie, snapt de kritiek niet. Dat meldt het Brabants Dagblad.Het College van B&W wil Stadskantoor I – bijgenaamd de Zwarte Doos – ingrijpend verbouwen. Er moet onder meer zo’n 10.500 m2 winkeloppervlak worden gerealiseerd, het zogenaamde Winkelrondje. De plannen konden al snel rekenen op verzet vanuit de Tilburgse bevolking, en uiteindelijk kwam het tot de instelling van een raadgevend referendum.

De vraag waarop je straks antwoord moet geven luidt:

Bent u het eens of oneens met het voorstel om het winkelaanbod met enkele grotere winkelruimtes uit te breiden op de locatie Stadhuisplein en daarvoor de begane grond van Stadskantoor I (‘de zwarte doos’) te gebruiken?

Desgewenst kun je daarbij ook een reden aangeven voor je ‘eens’ of ‘oneens’.

Eenzijdig
De trekkers van het referendum hebben met name kritiek op het eendimensionale karakter van de vraagstelling. De kwalijke gevolgen van de plannen (bomenkap, het verdwijnen van een historisch plein en de vernauwing van straten door de uitbouw van het stadskantoor) komen helemaal niet naar voren. Philip Eijlander snapt de kritiek niet. In BD zegt hij: “We hebben gezocht naar de kern van de discussie en dat is volgens ons de uitbreiding van het stadskantoor met grotere winkels.” Volgens de oud-rector magnificus van Tilburg University is het sowieso lastig om in zo’n korte vraag recht te doen aan de belangen van alle partijen.

Op maandag 22 februari komt de vraagstelling van het referendum aan de orde in de raadscommissie Vestigingsklimaat.

Bron: Brabants Dagblad

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.