Wereldleider spelen tijdens Model United Nations

In de schoenen staan van een wereldleider? Dat kan tijdens het Tilburg Model United Nations (TiUMUN). Daarbij vertolken studenten verschillende landen tijdens de Verenigde Naties. Lekker rellen als afgevaardigde van Rusland of strijden voor je mening als San Marino.

Op zaterdag 20 februari vindt de derde editie plaats van de TiUMUN. Organisator Iris van Gerwen: “Studenten behartigen tijdens de conferentie de belangen van verschillende landen die deel uitmaken van de VN in verschillende comités, zoals de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering.” MUN’s vinden overal ter wereld plaats en sommige edities − zoals bijvoorbeeld de Harvard MUN − zijn groots opgezette evenementen waaraan duizenden mensen meedoen. “Het leuke aan een MUN is dat iedere deelnemer een ander perspectief op problemen heeft, wat het debat interessant maakt”, aldus Van Gerwen.

Actueel
De deelnemers doen onderzoek naar de standpunten van het bewuste land en verdedigen die vervolgens in de debatten. Dit jaar is het overkoepelende thema Movement along borders, wat aansluit op het actuele vluchtelingendebat. Van Gerwen: “Dit speelt niet alleen in Europa waar er dus een grote instroom aan vluchtelingen uit het Midden-Oosten is, maar ook in Venezuela en Ethiopië − vooral om milieugerelateerde redenen − om maar een paar voorbeelden te noemen. In de meeste gevallen zijn de problemen zo complex dat ze ook in een internationale context besproken moeten worden.”

Meedoen is belangrijker dan winnen
Zelf deed Van Gerwen mee aan drie edities van de Model United Nations. “Hoe vaker je deelneemt, hoe meer ervaring je krijgt en hoe leuker het wordt”, verzekert ze.

De deelnemers krijgen na afloop een certificaat van deelname, handig voor op je CV. De uitblinkers tijdens het debat vallen in de prijzen. Inschrijven kan tot vandaag op de website van TiUMUN.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.