Arabische persoonlijkheid niet bekijken door Westerse bril

Arabische persoonlijkheid niet bekijken door Westerse bril

Mild, stabiel en open. Deze typisch Westerse waarden zijn volgens promovenda Pia Zeinoun niet geschikt om de Arabische persoonlijkheid te omschrijven. Andere begrippen − zoals ‘familie-oriëntatie’, ‘integriteit’ en ‘dominantie’ − zijn volgens haar beter. Vrijdag verdedigt Zeinoun haar proefschrift Personality and Culture in the Arab-Levant.Zeinoun, een psychologe uit Libanon, onderzocht het gesproken en geschreven Arabisch uit de Levant (verschillende landen in Zuidwest-Azië). Zij concludeert dat Arabische persoonlijkheidsmodellen overeenkomsten vertonen met Westerse modellen, maar dat er ook verschillen zijn.

De traditionele indeling van de persoonlijkheid kijkt naar de volgende vijf eigenschappen, ook wel Big Five genoemd: extravert, mild, ordelijk, stabiel en open. Volgens Zeinoun houden deze Westerse begrippen geen rekening met wat binnen de Arabische cultuur belangrijk is. Een Westerse blik leidt volgens haar tot verkeerde conclusies over de Arabische persoonlijkheid.

Traditionele kenmerken als mildheid en extraversie worden in de Arabische cultuur anders geïnterpreteerd. Waarden als hiërarchie, familie-oriëntatie en dominantie zijn binnen de Arabische cultuur belangrijker dan in het Westen. Deze nieuwe begrippen zijn volgens Zeinoun geschikt voor toekomstig onderzoek.

Buitenpromovenda

Pia Zeinoun (Beiroet, 1984) is een zogenoemde buitenpromovenda; zij is in Beiroet werkzaam als psycholoog, maar promoveert in Tilburg. Zeinoun koos ervoor te promoveren aan Tilburg University omdat zij graag wilde samenwerken met professor Fons van de Vijver. Hij is een bekende hoogleraar Cross-Cultural Psychologie met volgens haar veel onderzoekservaring binnen zijn vakgebied.

Vrijdag om 10.15 uur verdedigt Zeinoun haar proefschrift in de aula.

Beeld: Polimerek

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.