Filmmiddag Maranatha voor vluchtelingkinderen

Kinderen uit de vluchtelingenopvang in de Cobbenhagenlaan waren vanmiddag weer gewoon even kind. De kinderen en hun ouders keken een film in de studentenkerk tijdens de eerste ‘Maranatha Afternoon’. Deze middag werd georganiseerd door Tilburg University Chaplaincy. Zes studenten van Tilburg University helpen mee tijdens de filmmiddag. Zij halen hun buren om 13.00 uur op en lopen gezamenlijk naar de meeting room van de studentenkerk. In die zaal wordt op een groot scherm de animatiefilm ‘Shaun the Sheep’ vertoond. Op tafel staan koekjes en limonade klaar. Om 16.00 uur worden de kinderen en ouders weer ‘thuis’ gebracht.

IMG_2492[1]

De middag is onderdeel van de charity activies van de studentenkerk. Michiel Peeters, studentenpastoor: “Wij wilden iets doen voor het AZC dat bijna in onze tuin ligt. Een doel van deze middag is ontspanning voor de kinderen. Daarnaast zegt ons geloof dat je rijker wordt als je geeft. Wij testen in de praktijk of dat waar is.”

“Wij kunnen ze bijvoorbeeld ook meenemen naar de Oude Warande”

Het idee van vandaag was een leuke middag voor maximaal tien vluchtelingkinderen van 4 tot 8 jaar. In de zaal zitten toch minstens twintig kinderen. Peters vertelt dat er zestig kinderen waren opgegeven; te veel voor de vrijwilligers. De activiteitenmiddag zit nog in een experimentele fase, legt hij uit. “Wij willen dit wekelijks of tweewekelijks gaan doen, afhankelijk van onze vrijwilligers. We moeten kijken hoe het loopt.” De studentenpastoor denkt ook aan andere activiteiten. “Als het lente wordt gaan we graag met de kinderen naar buiten. Ze zitten natuurlijk veel binnen, maar wij kunnen ze bijvoorbeeld ook meenemen naar de Oude Warande.”

Niet alleen voor kinderen
Rostom Mnjoyan (47), bewoner van het oude Belastingkantoor, is aanwezig met zijn zoontje van vijf jaar oud. Hij vindt de filmmiddag een mooi gebaar. “Wij komen hier samen met Nederlanders en dat is goed voor ons allemaal. Zo kunnen wij leren van elkaar”, vertelt de Irakees. Samen film kijken vindt hij erg ontspannend en alle drama van de oorlog kan hij even vergeten. Zijn zoontje is dol op de film. “In Irak keek hij vaak naar een dagelijkse serie van Shaun the Sheep.” Mnjoyan voegt daaraan toe: “Maar ook voor volwassenen is dit een leuke film, ik kijk er zelf graag naar.”

Film1

“Het minste dat we kunnen doen is voor een beetje vermaak zorgen”

Rebecca Quazi (19), student Liberal Arts, helpt tijdens de middag. Met haar studievereniging Extra Muros zet zij zich vaker in voor vluchtelingen. “Wij helpen graag mensen en willen hun integratie in de maatschappij bevorderen. Voor hen is het zwaar om in een nieuw land met een vreemde taal te wonen. Het minste dat we kunnen doen is voor een beetje vermaak zorgen, zeker voor de jonge kinderen.” Volgens haar lukt dat deze woensdagmiddag. “De kinderen vermaken zich prima. En de ouders genieten omdat hun kinderen genieten.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.