Kyra van Denken winnaar scriptieprijs vakbeweging

Kyra van Denken voltooide afgelopen juli haar Master Arbeidsrecht aan Tilburg Law School. De scriptie die ze schreef is nu goed voor de scriptieprijs vakbeweging. Gisteren ontving ze de prijs uit handen van FNV-voorzitter Ton Heerts. Prima reden om even te bellen met Kyra.Van harte! Je bent de allereerste winnaar van de scriptieprijs vakbeweging in de categorie ‘Universiteiten’. Hoe voelt dat?
“Het komt wel een beetje als een verrassing. Ik ben vorig jaar al afgestudeerd. Eerlijk gezegd lag mijn masterscriptie alweer een tijdje in de kast. Maar mijn scriptiebegeleider, de heer Plessen, attendeerde me op deze wedstrijd. En dat je dan als winnaar uit de bus komt… Dat voelt echt wel als een bijzondere waardering.”

Je masterscriptie ging over het beperken van 0-urencontracten in de zorg. Hoe kwam je bij dat onderwerp?
“Naast mijn Master Arbeidsrecht was ik griffier bij de Rechtbank Midden-Nederland. Daar kreeg ik te maken met het oneigenlijk gebruik van 0-urencontracten in de zorg. Dat onderwerp hield me bezig. Bij werknemers leidt zo’n contract namelijk vaak tot onzekerheid. Reden voor de bonden om dit zo veel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld via de CAO. Ik heb onderzocht hoe de CAO-bepaling uitpakt die het gebruik van 0-urencontracten moet tegengaan. Ik heb die getoetst en voorzien van kanttekeningen.”

“Eerlijk gezegd lag mijn masterscriptie alweer een tijdje in de kast”

Een vakbond, is dat niet een beetje ouderwets?
“Je ziet inderdaad dat de ledenaantallen teruglopen. Dat is jammer. Ik denk dat de bonden werknemers nog steeds concrete bescherming kunnen bieden. Ook tijdens de bijeenkomst gisteren ging het volop over het toekomstperspectief van de vakbeweging. Het is belangrijk om vooral jongeren hiervoor te interesseren. Hoe? Daarop heb ik niet meteen een pasklaar antwoord. Ik ben gisteren in ieder geval erg geïnspireerd geraakt. Er zit nog meer dan genoeg vuur in de mensen die zich inzetten voor de vakbond.”

Als winnaar ontvang je onder meer een bedrag van € 1000,-. Weet je al wat je gaat doen met dat geld?
“Haha. Daar moet ik even over denken hoor. Ik ben net terug van een vakantie op Cuba. Die reis heb ik nu dus eigenlijk weer terugverdiend… Maar misschien wordt het ook langzaam eens tijd om te gaan sparen. Ik ben nu immers student af en zit net in mijn eerste baan.”

Wat doe je?
“Sinds oktober ben ik juridisch medewerker arbeidsrecht bij Reijnders Advocaten in Eindhoven. Uiteindelijk wil ik graag doorgroeien tot advocaat.”

Waar komt je passie voor arbeidsrecht vandaan?
“Werk speelt nu eenmaal een grote rol in je leven. Ruwweg eenderde van de tijd ben je daarmee bezig. Je collega’s zie je in veel gevallen vaker dan familie en vrienden. Daarom hebben werkgerelateerde problemen en conflicten ook zoveel impact. Ik wil me inzetten om zulke problemen te voorkomen en verhelpen.”

Foto’s: Martin de Bouter

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.