Ziek zijn is het fijnst in Nederland

Nederland staat op nummer vier van de gunstigste Europese landen om ziek of werkloos te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Glassdoor Economic Research. Denemarken, Frankrijk en Spanje scoren het best. Glassdoor deed samen met Llewellyn Consulting onderzoek naar arbeidsvoorwaarden en sociale voorzieningen in veertien Europese landen. Zij keken daarbij naar werkloosheidsuitkeringen, zwangerschapsverlof, vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte, vaderschap en vaderschapsverlof.

Ziek zijn is het best geregeld in Nederland. Hier krijgen werknemers maximaal 104 weken 70 procent doorbetaling van hun salaris. In Zwitserland is dat 100 procent van het loon, maar dan met een duur van maar drie weken.

Denemarken is het beste land om werkloos te zijn. Daar krijgen werknemers maximaal twee jaar een uitkering van 90 procent van het laatst verdiende loon. Nederland en België scoren ook hoog wat betreft werkloosheidsuitkeringen.

Zwanger
Overal binnen de EU hebben vrouwen recht op minimaal 14 weken zwangerschapsverlof. De langste verlofperiode is één jaar in het Verenigd Koninkrijk. (Aankomende) moeders krijgen daar zes weken 90 procent van hun salaris betaald en daarna hebben zij wekelijks recht op 180 euro. Qua salaris zijn Nederland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje de meest gunstige landen voor moeders. Daar geldt 100 procent van het laatstverdiende loon gedurende het zwangerschapsverlof.

VS blijft achter
Behalve Europese landen wordt er ook een vergelijking met de Verenigde Staten gemaakt. De Amerikaanse voorwaarden zijn over het algemeen nog slechter dan de minst gunstigste Europese omstandigheden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.