Hommen: ‘Mogelijk derde lid College van Bestuur op TiU’

Hommen: ‘Mogelijk derde lid College van Bestuur op TiU’

Het College van Bestuur wordt mogelijk uitgebreid met een derde lid. Het Stichtingsbestuur is van mening dat het CvB met een extra lid de toenemende druk beter kan opvangen. Dat liet voorzitter Jan Hommen van het Stichtingsbestuur gisteren weten tijdens de masterclass ‘Hoe wordt de student een topbestuurder’.

“Ik denk niet dat er veel machtsconcentratie is”, liet Hommen tijdens zijn lezing weten. “Maar omdat sommige taken heel zwaar worden is uitbreiding van het CvB mogelijk nodig. Met meer mankracht kan Tilburg University bijvoorbeeld beter de strijd aangaan om subsidies uit Den Haag en Brussel te halen.” Over de concrete invulling wordt nog nagedacht.

De oud-bestuurder van onder andere ING en Phillips vertelde tijdens het college ook over het beleid van Tilburg University. In het kader van sociale innovatie kan de universiteit een leidende rol spelen, aldus Hommen. “Er zijn nieuwe technologieën en structuren die vragen om een andere manier van denken. Financieel is Tilburg University verticaal georganiseerd (leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor hun afdeling) in plaats van horizontaal (functies liggen op gelijkwaardig niveau).”

“Ook gaat nieuwe technologie een belangrijke rol spelen”, aldus Hommen. “Er is al een nieuwe munt: de Bitcoin. Daarmee worden op basis van vertrouwen transacties gedaan. Mensen doen onderling transacties zonder dat daar een derde persoon tussen zit. Op fiscaal terrein veranderen daardoor de systemen. In Tilburg hebben we alles in huis om hierin een leidende rol te spelen. Maar dat zijn gedachtes, nog geen realiteit.”

Reactie
Hoe reageren de U-raadfracties van Abvakabo en de Onafhankelijken op de mogelijke aanstelling van zo’n derde collegelid? “Wij denken dat dit een goede ontwikkeling is”, zegt Hans Haans (Onafhankelijken). Marinus Verhagen van de Abvakabo vult aan: “We weten allemaal dat voormalig Collegevoorzitter Hein van Oorschot beter was ingevoerd qua interne zaken op de universiteit, hij kende echt alle dossiers van haver tot gort. Huidig CvB-voorzitter Koen Becking is beter in het leggen van externe contacten. Het zou mooi zijn als er een vrouw als derde collegelid kwam die sterk is op de interne dossiers.” Tobias Klein van TiU-International:  “Wij stellen voor om na te denken over de mogelijkheid van het hebben van een academicus als derde lid, het liefst een sociale wetenschapper.  De Universiteit van Tilburg is een sociale wetenschaps universiteit, en een aantal zaken werken anders in de sociale wetenschappen dan in de harde wetenschappen.”

De zoektocht naar het derde collegelid wordt geleid door Mirjam Bult, vicevoorzitter van de Universiteit Twente. Univers heeft nog geen externe advertentie gezien.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.