24/7-campus: Zit jij daarop te wachten?

De openingstijden van de Tilburgse campus zijn de laatste jaren steeds weer iets verruimd. De universiteitsbibliotheek en gebouw Montesquieu bijvoorbeeld zijn langer opengesteld. Gefantaseerd wordt het nóg ruimer te trekken: op naar een 24/7-campus. Maar zitten TiU-studenten wel te wachten op een campus die altijd open is?

Jelle van ’t Ooster (TiSEM) ziet een 24/7-campus wel zitten. “Op het eerste gezicht lijkt het mij een goed idee. Op het tweede gezicht ook wel trouwens. Voor de security wordt het misschien vervelend, maar die zijn de nachtdiensten wel gewend. Iedere student moet in principe altijd kunnen studeren, dus dan is dit zeker een mooi initiatief. Dat je altijd op de campus kan studeren vind ik prima, maar ’s avonds of in het weekend ga ik geen college volgen. Weekend is toch weekend, dan heb je vaak andere verplichtingen. Daarnaast zullen studenten die dicht bij de campus wonen hier meer gebruik van maken denk ik. Dan ben je hier namelijk zo. Als het realiteit wordt is overleg met de studenten nodig. Die kunnen hier het best over beslissen. Ook moet zo’n stap niet in één keer gezet worden. Ernaartoe werken is een beter idee, zodat je kan kijken hoe er op gereageerd wordt en of het werkt.”

Voor de internationale studenten kan een 24/7-campus als voordeel worden gezien. Aangezien ze vaak een korte periode hier studeren maken zij meer studie-uren. Sisi Liu (TSH) kan zich daarin vinden. “Een campus die vierentwintig uur open is biedt meer flexibiliteit. Internationale studenten wonen ook vaak dicht bij de campus. Dan is in het weekend studeren ideaal. Ook hebben internationals minder verplichtingen als de Nederlandse studenten. Die hebben vaker een bijbaan en sporten in het weekend.”

De Duitse Shan Huang (TLS) onderschrijft de mening van Sisi. “Internationals zijn in het weekend vaker in de bibliotheek te vinden, ik zelf ook. Een vierentwintig uur campus zie ik dan ook wel zitten. Na een avondcollege kan je dan toch nog even doorstuderen op de campus.”

Anneloe Traas (TiSEM) vindt het overbodig. “Voor mij hoeft het niet. Ik ben rond tien á elf uur wel uitgestudeerd. Er zijn al wel avondcolleges op de universiteit. Dat hoeven er van mij niet meer te worden. Zo is het prima eigenlijk.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.