Extra afvalbak in flats

Alle Tilburgse flats worden vanaf uiterlijk 1 juli voorzien van een extra afvalcontainer. Deze nieuwkomer is bedoeld voor pmd: plastic, metaal en drinkpakken. Momenteel wordt er bij flats alleen onderscheid gemaakt tussen papier en overig afval. De pmd-kliko komt in alle flats met drie verdiepingen of meer. GFT-scheiding is er nog niet, maar dat kan nog komen. De gemeente geeft aan stapsgewijs naar een optimale afvalscheiding te willen gaan. De hoeveelheid gft-afval in flats valt volgens een woordvoerder mee, waardoor pmd prioriteit heeft. Textiel en blik blijft sowieso breng-vuilnis.

Vanaf deze zomer hebben alle flats dus drie bakken: papier, pmd en overige. Wij vroegen bewoners van studentenflats wat zij daarvan vinden. Gaan zij hun afval strikt scheiden?

Kleine moeite
In het studentencomplex Talent Square treffen we Tjeerd Jongstra (21). Hij vertelt: “Ik snap dat het gebeurt, want het is beter voor het milieu. Zelf houd ik me daar alleen niet zo mee bezig. Hoe het nu geregeld is, vind ik prima. Het is gemakkelijker om alleen papier en overige te scheiden. Plastic afval apart verzamelen, neemt bovendien extra ruimte in beslag. Een pmd-afvalcontainer is voor mij dus niet per se nodig.”

“Afvalscheiding moet laagdrempelig om effectief te zijn”

Martijn van Summeren (34) woont aan het Professor de Moorplein. Binnen staan daar twee afvalbakken: voor papier en overige. Achter de flat staan extra bakken voor plastic en verpakkingen. “Zelf vind ik het niet erg om een stukje te lopen voor mijn afval, het is immers een kleine moeite om iets voor het milieu te doen. Maar ik denk dat afvalscheiding laagdrempelig moet om effectief te zijn. Een pmd-bak bij de andere twee containers in de flat vind ik daarom een goed idee.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.