Declaraties in wetenschappelijk onderwijs aangepakt

Het declaratiegedrag van bestuurders in het wetenschappelijk onderwijs is niet transparant genoeg. Zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. Om dat tegen te gaan worden de regels aangescherpt. Dat schreef Bussemaker woensdag in een brief aan de Tweede Kamer, zo laat het ANP weten.

RTL Nieuws toonde eerder al aan dat verschillende bestuurders declaratieregels hadden omzeild. Naar aanleiding daarvan startte de Inspectie van het Onderwijs een onderzoek. De inspectie controleerde het declaratiegedrag van bestuurders van 18 wetenschappelijke onderwijsinstellingen over de jaren 2013 en 2014.

Uit de rapportage blijkt dat bestuurders verschillend omgaan met de declaratievoorschriften. Ook is er een grote variatie aan totaalbedragen die worden gedeclareerd. Deze variatie is vermoedelijk deels het gevolg van de huidige, niet-transparante declaratienorm.

Het totaalbedrag dat werd gedeclareerd door de onderzochte bestuurders bedraagt iets meer dan 3 miljoen euro. Dat is niet het volledige bedrag. De kosten die rechtstreeks worden betaald door de universiteit zijn niet opgenomen in de jaarverslagen. De declaraties verschillen per bestuurder. Het varieert van 100 tot 72.000 euro. De accountants constateerden dat zeven wo-instellingen zich niet aan de declaratievoorschriften hielden. Daarnaar gaat de Inspectie van het Onderwijs nu onderzoek doen. Ook controleren zij of de accountants het goed hebben gecheckt.

In de Kamerbrief geeft Bussemaker aan dat ze strenger gaat controleren op de declaraties. ‘Ik heb afgesproken dat de instellingen zullen werken aan uniforme, duidelijke en concrete definities en voorschriften als het gaat over regels voor declaraties en bestuurskosten en de verantwoording daarover’, schrijft ze.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.