Tilburg University en NZa starten bijzondere leerstoel

Tilburg University is samen met de Nederlandse Zorgautoriteit de leerstoel ‘Organisatie en financiering van de zorgsector’ gestart. Het doel van de leerstoel is om praktijk en theorie samen te brengen.

In Nederland geven we een groot deel van ons inkomen uit aan gezondheidszorg. De leerstoel is bedoeld om inzicht te krijgen in de oorzaken van de snelle stijging van de kosten, de baten van de geleverde zorg en de effectiviteit van het beleid. Met de leerstoel verbinden TiU en de Nederlandse Zorgautoriteit de wetenschap en de praktijk met elkaar.

Misja Mikkers, directeur Strategie bij NZa en verbonden aan Tilburg University, gaat de leerstoel bekleden. Mikkers: “Zelf ben ik al een tijd verbonden aan TILEC, het Tilburgse onderzoekscentrum voor Law en Economics. De link met Tilburg University was dus snel gemaakt. De NZa is verantwoordelijk voor regulering en toezicht in de zorg. Hoe dat wordt bekostigd is van publiek belang. Het belangrijkste is dat het beleid wordt aangepast waar nodig. Onderzoek helpt om het beleid op de juiste wijze te sturen. De kennis en expertise die we opdoen met deze leerstoel draagt daaraan bij.”

Het onderzoek van TiU en de NZa richt zich op meerdere onderwerpen. Zo doen zij onderzoek naar de werking van de zorgverzekeringsmarkt, de doelmatigheid van het zorgaanbod en de effecten van innovatieve contractering. Daarnaast kijken zij ook naar het effect van regulering tussen verzekeraars en aanbieders en het gevolg daarvan op de kwaliteit van de zorg. Mikkers: “We hebben gekozen voor deze speerpunten, omdat het van belang is om te onderzoeken wat nu speelt. Er lopen inmiddels al een paar onderzoeken.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.