Het nieuwe meubilair in Dante was nodig

Het University College Tilburg (nu nog: Liberal Arts & Sciences) start september 2016. Het meubilair in gebouw Dante wordt alvast vervangen.

In de gangen van Dante vond je op de begane grond een hele rits krappe computer-werkplekken. Onlangs zijn die vervangen door comfortabele banken. De computers zijn nu bijna allemaal verdwenen. Ook zijn er lege plekken en hangen er nog rood-witte werklinten.In de vastgoedplannen van Tilburg University wordt Dante in 2025 afgestoten. Het University College zal dan moeten verhuizen. Waarom juist nu dan alles op de schop? Decaan Alkeline van Lenning reageert: “Het UCT zal enkele jaren in Dante gehuisvest zijn. Er ligt nog een aantal plannen voor daarna.” Maar het pand was gewoon aan onderhoud toe (meubilair, vloerbedekking, wanden): “Dat is nu meteen gebeurd om ervoor te zorgen dat alles in één stijl is.”

Studenten vinden het jammer dat de nuttige computer-werkplekken weg zijn, zo laten ze bijvoorbeeld weten op Facebook. Ayrton van Noort zit met een rustig muziekje in de Willem Witteveen Common Room achter zijn laptop. “Er komen wel weer pc’s heb ik gehoord,” zegt hij. “Maar verder weet ik het ook niet.”

Witteveen Common Room
Hoe zit dat trouwens met die zaal? Ooit hing er een plakkaat op de deur: Liberal Arts students only. Rechtenstudenten bijvoorbeeld werden wel eens weggestuurd. Ayrton van Noort beaamt dat. “Vroeger kon je mensen wegsturen op basis van het plakkaat dat er hing. Nu het er niet meer hangt, lijkt het me raar dat te doen. De kamer is nu voor iedereen, denk ik.”Decaan Van Lenning laat weten dat de ruimte bedoeld is voor LAS-studenten. Ze spreekt over een huiskamer die gebruikt wordt voor overleg, om aan opdrachten te werken, of voor bijeenkomsten georganiseerd door docenten of studievereniging Extra Muros.

De ruimte kan alleen gereserveerd worden voor LAS-doeleinden. Van Lenning: “Het community-aspect is een belangrijk kenmerk van dit soort opleidingen. Het hele idee van een ‘common room’ zou in duigen vallen als die ruimte ook gebruikt zou worden voor allerlei bijeenkomsten van buiten Liberal Arts & Sciences.”

Afgesloten is de ruimte niet. Andere studenten mógen er ook werken. Het koffiezetapparaat is nota bene verplaatst van de gang naar de common room. Volgens Van Lenning werkt dat in praktijk goed: “Sinds het meeste onderwijs van de LAS-opleiding in Dante geroosterd is, is de ruimte ook altijd vol met studenten en hun activiteiten, waardoor de functie van deze ruimte vanzelf duidelijk wordt.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.