Lorentz Fellowship voor privacy-onderzoek door Bert-Jaap Koops

Lorentz Fellowship voor privacy-onderzoek door Bert-Jaap Koops

Hoogleraar regulering van technologie Bert-Jaap Koops heeft de Lorentz Fellowship gekregen. Daarmee wil Koops onderzoeken óf en hoe je technologieën kunt ontwerpen die rekening houden met het recht op privacy.

Privacybescherming stamt volgens Koops nog hoofdzakelijk uit de 20e eeuw. Die moet worden aangepast aan ons socio-technologische landschap van smart televisies, zorgrobots en Barbiepoppen die registreren wat er in de woonkamer gebeurt.

Naast aanpassing van het recht moet ook gezocht worden naar andere manieren om privacy te waarborgen. Bijvoorbeeld door Privacy by Design: een product zo ontwikkelen dat die rekening houdt met privacy. Een drone zou dan kunnen stoppen met filmen als naakte lichamen in beeld komen.

Koops gaat ontwikkelaars, ontwerpers en programmeurs samenbrengen met juristen en ethici om te onderzoeken hoe Privacy by Design kan worden vormgegeven. Koops: “Het wordt moeilijk, en misschien onmogelijk. Maar we moeten het proberen. We hebben Privacy by Design nodig als we onze privacy ook in de 21e eeuw willen beschermen.”

Lorentz Fellowship
Het Lorentz Fellowship stimuleert onderzoek dat de kloof tussen alfa-, gamma- en bètawetenschappen overbrugt, en is ingesteld door het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) en het Lorentz Center Leiden. De fellowship bestaat uit een verblijf aan het NIAS, een internationale workshop op het Lorentz Center en €10.000.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.