Lezing met Stapel gaat alsnog door

Ex-hoogleraar Diederik Stapel zou vanavond spreken op de Radboud Universiteit, maar het College van Bestuur wilde hem geen podium bieden. De studentenpartij De Vrije Student heeft nu aangegeven de organisatie van de lezing over te nemen.

De oorspronkelijke lezing komt uit de koker van NSHV. Deze studievereniging van de Radboud Honours Academy had Stapel gevraagd om te komen praten over de fraude die hij heeft gepleegd. Het CvB en een aantal wetenschappers vonden de lezing ongepast.”Wij hadden niet verwacht dat een dergelijke lezing zoveel wrijving met zich mee zou brengen”, laat de vereniging weten via een schriftelijke verklaring. “Wij betreuren de situatie dan ook ten zeerste, maar kunnen de mening van het bestuur van de universiteit niet naast ons neerleggen.”

Op Facebook reageerden studenten geïrriteerd op de annulering. Een aantal reacties: “Lekker op tijd”, “Wat raar dat de universiteit hier kennelijk een probleem van maakt” en “Dergelijke zaken trekken op behoorlijke censuur en is erg jammer”. Volgens een woordvoerder van de Radboud Universiteit heeft de vereniging zelf de keuze gemaakt om het evenement te annuleren.

Stapel gaat echter alsnog een lezing geven, meldt studentenblad ANS. Studentenpartij De Vrije Student (DVS) neemt de organisatie van de lezing over. “Wij vinden het belachelijk dat Stapel geen lezing mag geven”, laat Jitse Arendsen van DVS weten. “Iedereen moet de kans krijgen om zijn mening te verkondigen. Er moet ruimte zijn voor discussie op een universiteit.”

Opvallend gegeven is dat Stapel in november 2015 wel gewoon welkom was op de universiteit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.