Wibi Soerjadi op de campus: “Een eer om hier weer te zijn”

Wibi Soerjadi op de campus: “Een eer om hier weer te zijn”

Dispuut Hunky Dooly bestaat deze maand tachtig jaar en pakt daarom groots uit met een masterclass en een concert van Wibi Soerjadi. Dinsdag was de pianist op Tilburg University om drie conservatoriumstudenten les te geven. ’s Avonds trad hij zelf op.

“Het is een eer om hier weer te zijn”, zegt Wibi Soerjadi als hij dinsdagmiddag het podium van de aula is opgekomen.  De eer zal voor drie conservatoriumstudenten groter zijn: die krijgen ’s middags een les in de aula van het Cobbenhagengebouw.

Het is niet de eerste keer dat de pianist op de Tilburgse campus te bekennen is. Als jong talent speelde hij in 1989 ook al op de universiteit. “Wibi was toen nog niet zo bekend”, zegt mede-organisator Nils Wilshaus van Hunky Dooly. “Hij zei dat het zijn eerste optreden was waar zijn foto op poster werd gedrukt. Hij kende ons dispuut nog en vond het leuk om deze masterclass te geven.”

“Neem de rust, je hebt hier tijd om te vliegen”

De pianist heeft geen nette kleding aan; hij is casual gekleed. Om de paar seconden onderbreekt hij het pianospel van Joshua Saldi, een 16-jarige pianovirtuoos, die al belachelijk goed kan spelen. Maar blijkbaar kan het nog beter, als het aan Soerjadi ligt. Hij is een perfectionist en streng, maar niet gemeen. Hij gebruikt veel metaforen als hij de jongen tips geeft. “Als een leeuw die begint te brullen”, “alsof je over paddenstoelen springt” en “neem de rust, je hebt hier tijd om te vliegen.”

‘Meer dan dispuutfeest’

Hunky Dooly bestaat tachtig jaar en pakt daarom groots uit. En ja, dat mag wat kosten. “Hij doet dit niet gratis”, zegt Wilshaus. “Maar iedereen denkt mee. En we hebben sponsoren.” Het Tilburgse dispuut organiseert al sinds de jaren tachtig het Hunky Dooly Pianorecital. “Een stapje in de culturele kant. Dit gaat verder dan de gebruikelijke dispuutsfeestjes en debatten.”

IMG_4170

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.