Borstencover Folia in de ban

De Hogeschool van Amsterdam haalt het huisblad Folia (tijdelijk) uit de bakken. De reden? Op de cover staat een paar blote borsten.Dat meldt Folia op haar site. Morgen is er een open dag op de HvA, en de foto’s op en in het blad zouden aanstootgevend zijn.

Boobie Bible
Het blad (nummer 22) bevat een artikel over de Boobie Bible, een initiatief van het Feminist Committee (FemCom). Dat is een groep feministische studentes aan de Universiteit van Amsterdam. De ‘borstenbijbel’ is een verzameling foto’s van ontblote boezems die volgens de initiatiefnemers gemaakt is om het taboe op borsten te doen verdwijnen. “Borsten worden vaak geseksualiseerd terwijl het heel gewone lichaamsdelen zijn. Waarom reageert iedereen altijd zo gevoelig op een tepel die tevoorschijn piept?”, aldus initiatiefneemster Matilda Medard (19).

“Als je thuis bezoek krijgt kijk je ook eerst wat er op de koffietafel ligt”

Nogal ironisch dus dat juist dit blad wordt weggehaald. Medard noemt de actie “onacceptabel, vreemd en belachelijk”. Het idee om de Folia’s weg te halen komt van de domeinen Onderwijs en Opvoeding en Maatschappij en Recht. Het bestuur van de hogeschool stemde in met de ban. HvA-woordvoerder Paul Helbing: “Als je thuis bezoek krijgt kijk je ook eerst wat er op de koffietafel ligt. Er komt een heel gemêleerd publiek af op de open dagen. Folia mag publiceren wat ze wil, maar de beheerders van gebouwen en de mensen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs mogen ook bepalen wat ze met hun ruimte willen.”

Folia-hoofdredacteur Altan Erdogan is verbijsterd dat dit anno 2016 nog gebeurt. “Het is ook jammer dat dit niet met Folia is overlegd, en dat we er zelf achter hebben moeten komen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.